De reguliere competitie nadert haar einde en binnenkort weten we wie er gaan strijden om het kampioenschap of lijfsbehoud. Hoogste tijd dus om de hoofdrolspelers uit te lichten. Ze vertellen over hun persoonlijke ambities voor dit seizoen, de prestaties tot nu toe, hun rol in de kleedkamer en nog veel meer. Deze week is het woord aan Gerard Baan, diagonaal van Sliedrecht Sport.

Hoe gaat het dit seizoen?

"Dit jaar spelen we voor het eerst mee in de eredivisie. Ons doel vooraf was een plek bij de eerste zes, en tot nu toe staan we nog steeds in de top drie. Wel merken we dat het de laatste weken moeilijker wordt. Het is een lang seizoen, we spelen veel wedstrijden en ondertussen werken we allemaal fulltime. Sommige andere teams zijn voltijd met volleybal bezig en zijn fysiek gewoon sterker. Maar we proberen het zolang mogelijk vol te houden, we komen immers pas net kijken en het gaat boven verwachting goed! Als we straks met de beste zes mee mogen doen in de kampioenspoule, dan hebben we het goed gedaan."

Wat zijn je sterke punten?

"Als diagonaal moet je natuurlijk kunnen aanvallen. Ik ben klein vergeleken met andere volleyballers en ben daarom een vrij technische aanvaller. In de eredivisie zijn veel spelers langer dan twee meter. Ik moet het hebben van mijn slimheid, niet van hoog springen en hard slaan, en van handige balletjes, shotjes en scoren via het blok. Bij Sliedrecht Sport wordt veel getraind op dat technische aspect. Ik ben daarnaast ook goed in het overzicht bewaren."

Welke rol heb je in de kleedkamer?

"Je zult me niet snel de boventoon horen voeren, ik ben één van de rustige jongens. Maar ik kan het met iedereen goed vinden. Mijn teamgenoten zijn ook vrienden van me en met veel spelers uit dit team spelen we nu al ruim vijf jaar samen. Ik begon bij de mini's in Sliedrecht toen ik acht was, heb daarna de jeugdopleiding doorlopen en ben nu via Heren 3 en Heren 2 in mijn huidige team terecht gekomen. Dan ken je iedereen natuurlijk goed en ik voel me erg thuis bij deze club."

Wat zijn je hoogtepunten bij de club?

"De afgelopen anderhalf jaar waren er veel hoogtepunten, waar het kampioenschap in de Topdivisie wel een bijzondere van is. Iets recenter was de winst op Abiant Lycurgus in eigen huis, onverwacht en daardoor een mooi hoogtepunt. Aan de open clubkampioenschappen in de jeugd bewaar ik ook goede herinneringen. Vooral omdat we die wonnen met een groep vrienden, dat waren mooie dagen."

Wie is jouw favoriete tegenstander?

"Vóór dit seizoen zou ik Next Volley uit Dordrecht zeggen, want dat was altijd onze derby. Nu we in een andere competitie spelen, kies ik voor Lycurgus uit Groningen. Daar hebben we twee leuke potjes tegen gespeeld. Eén keer gewonnen en één keer verloren, dus we zijn wel aan elkaar gewaagd. Het is ook een leuk team, waarmee we goed kunnen opschieten."

Welke wedstrijd zou je nog wel eens over willen spelen? 

"Nog niet zo lang geleden zijn we uitgeschakeld in de halve finale van de beker. We gaven de eerste set wat ongelukkig weg en verloren uiteindelijk met 3-1 van Dynamo uit Apeldoorn. We baalden er stevig van en hadden natuurlijk graag in de finale gestaan. Ik vond dat we niet onze dag hadden en dat er meer in had gezeten als we ons niveau hadden gehaald. Daarom zou ik die wedstrijd graag nog eens herkansen."

Foto: Peter Verheijen

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn