Talent Julia Joosten zit op haar plek bij Regio Zwolle Volleybal

Talent Julia Joosten zit op haar plek bij Regio Zwolle Volleybal

De reguliere competitie nadert haar einde en binnenkort weten we wie er gaan strijden om het kampioenschap of lijfsbehoud. Hoogste tijd dus om de grootste talenten van ieder team uit te lichten. Ze vertellen over hun persoonlijke ambities voor dit seizoen, de prestaties tot nu toe, hun rol in de kleedkamer en nog veel meer. Vandaag geven we het woord aan Julia Joosten, passer/loper van Regio Zwolle Volleybal uit Zwolle.

Julia Joosten maakt dit seizoen voor het eerst officieel deel uit van de selectie van Regio Zwolle Volleybal, waar de 17-jarige Zwolse helemaal op haar plek is. “Ik heb in 2016 al mijn debuut gemaakt voor Regio Zwolle Volleybal, maar zit nu vast bij het team. Tijdens mijn debuutwedstrijd mocht ik de laatste vijf punten meespelen. Ik vond dat erg spannend, maar het was wel heel gaaf”, vertelt Julia Joosten.

Voor Julia begon haar volleybalcarrière op 6-jarige leeftijd. “Ik ben toen begonnen bij Bas Autowas Westenholte in Zwolle. Tegenwoordig heet die club VV Voorsterslag”, aldus Joosten, die bij Regio Zwolle Volleybal fungeert als passer/loper. “Dat is mijn favoriete positie, omdat op deze positie alle onderdelen die ik het leukst vind, aan bod komen. In de jeugdteams heb ik zo nu en dan ook als diagonaal gespeeld. En verder vind ik spelverdelen een mooie positie, omdat je als spelverdeler veel regie over het spel kunt hebben.”

Als jonge, veelbelovende volleybalster ging Joosten op 10-jarige leeftijd naar het RTC Zwolle. “Klopt, zo ben ik in aanraking gekomen met het Centre for Sports & Education (CSE) in Zwolle, waar ik naast mijn studie meer trainingsuren kan maken”, vertelt de Zwolse, die op haar dertiende Bas Autowas Westenholte verruilde voor VC Zwolle om zich als volleybalster verder te ontwikkelen. In het sterkste A-team van VC Zwolle beleefde Joosten haar grootste successen tot dusver. Ze werd in 2016 Nederlands kampioen met de Zwolse jeugdploeg en pakte in datzelfde jaar op het zand de nationale titel als beachvolleybalster.

Als Julia Joosten wordt gevraagd naar haar sterkste punten, dan benoemt zij haar leergierigheid. “Ik ben erg kritisch op mijzelf en leg de lat dus hoog. Ik weet dat ik mij op alle punten binnen het volleybal nog kan ontwikkelen”, stelt Joosten, die geen uitdaging uit de weg gaat. “Ik heb ook op Papendal getraind en ik heb mijn kennis reeds mogen verbreden bij Beach Team Nederland in Den Haag.” Haar huidige persoonlijke ambities liggen in dezelfde lijn. “Bij Regio Zwolle Volleybal wil ik mijzelf graag verder ontwikkelen, zowel binnen als buiten het veld. Ik denk dat ik hiervoor bij deze club op de juiste plek zit”, aldus de 17-jarige Joosten.

Binnen het team van Regio Zwolle Volleybal trekt Julia Joosten veel op met leeftijdsgenoot Nova Marring, die eveneens speelt als passer/loper. “Nova is een talent met veel kwaliteiten en ik denk dat zij zich goed aan het ontwikkelen is. Het is fijn dat wij als ‘jonkies’ in delfde fase van onze carrière zitten, elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren.” Tot slot geeft Julia Joosten nog haar visie op de prestaties van Regio Zwolle Volleybal in het huidige seizoen. “We hebben goede wedstrijden gespeeld, maar ook mindere. We zijn dus nog wat wisselvallig, maar wel hard aan het werk om dit te verbeteren. Ik heb vertrouwen in dit team en denk dat we op de goede weg zitten.”

Foto: Roel Ubels

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×