De Nederlandse volleyballers zijn in de Volleyball Nations League gestrand in de kwartfinale. Oranje verloor in Bologna met 3-1 van Italië, de gastheer van de VNL Finals. Het team van bondscoach Roberto Piazza nam voor het eerst sinds 2002 deel aan de finaleronde (op het hoogste niveau) van de World League / Volleyball Nations League.

Basisopstelling

Bondscoach Roberto Piazza begon tegen Italië met Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra (passer/lopers), Fabian Plak en Twan Wiltenburg (middens) en Robbert Andringa (libero).

1e set

Oranje moest in het begin van de eerste set een 8-5 en 12-10 achterstand wegpoetsen, maar kwam op 12-12 langszij dankzij een ace van Bennie Tuinstra. Tuinstra speelde voor bijna 6000 toeschouwers vol bravoure en zou zijn team op sleeptouw nemen in de eerste set.

Mede dankzij uitblinker Tuinstra, maar ook dankzij een uitstekende serviceserie van Fabian Plak, liep Oranje uit van 20-20 naar 24-20. Italië werkte nog een setpoint weg, maar bezweek een punt later toen een over het net gepasste bal van Robbert Andringa tot een misverstand leidde.

2e set

Italië oogde verre van onaantastbaar en zelfs bij vlagen kwetsbaar, en dat was de verdienste van Nederland.

Voor de Lange Mannen was het zaak om door te drukken in de tweede set, maar daar slaagde het team van Piazza niet in. Italië mocht het initiatief terugpakken en een 12-7 voorsprong nemen. Piazza had intussen Maarten van Garderen ingebracht voor Thijs ter Horst, en bracht Stijn van Tilburg en Freek de Weijer in als dubbele wissel, die samen drie prima rotaties draaiden.

Door hard te werken verkleinde Oranje knap het gat tot 21-20, maar in de slotfase van de set miste Nederland enkele cruciale kansen, waardoor setwinst buiten bereik bleef: 25-22 voor Italië. Dat Nederland in de tweede set elf fouten maakte droeg niet bij aan de kans op setwinst. Met name serverend was het verschil met de eerste set te groot in negatieve zin.

3e set

In de derde set verloor Nederland vanaf 11-10 de aansluiting met Italië. Weinig spelers konden het hoge niveau van de eerste set, en delen van de tweede set, vasthouden. Libero Robbert Andringa bleef als een rots in de branding perfecte passes afleveren, maar op de andere posities zakte Nederland te ver weg: 25-13.

4e set

In set vier startte Gijs Jorna voor Maarten van Garderen. Met een ace en drie aanvalsscores viel Jorna goed in. Oranje vocht met een leeuwenhart voor zijn laatste kans, en liep tot 21-21 gelijk op met Italië, wat na het ruime verlies van de derde set al een knappe prestatie was. In de slotfase van de set kwam Nederland niet meer tot scoren. Aangemoedigd door het thuispubliek maakte Italië het karwei professioneel af: 25-22.

Tuinstra topscorer

Bennie Tuinstra werd woensdagavond topscorer met 20 punten, gevolgd door Nimir met 16 punten. In de andere kwartfinale die op woensdag werd gespeeld won Amerika met 3-1 van Brazilië. Bekijk hier het volledige programma van de VNL Finals.

Volgende doel: WK Volleybal

Nederland neemt nu even rust en gaat zich dan al snel voorbereiden op het WK Volleybal, dat voor Oranje op 27 augustus begint in Ljubljana (Slovenië). Nederland speelt in poule F achtereenvolgens tegen Egypte, Argentinië en Iran.