Frank van Overeem is overleden. Dit trieste nieuws bereikte de Nevobo dit weekend. Frank van Overeem was dé beachvolleybalpionier van Nederland, mede dankzij zijn passie, inzet, creativiteit en zakelijk inzicht werd beachvolleybal een grote en serieuze sport. De oud-zaalinternational werd vorig jaar ziek en overleed afgelopen vrijdag. De Nevobo wenst zijn familie, vrienden en naasten enorm veel sterkte om dit verlies te verwerken.

Frank van Overeem (1948) uit Den Haag was zelf een begenadigd volleyballer, en speelde behalve in de Nederlandse Eredivisie ook in het nationaal team (36 interlands). Hij werd landskampioen met Gaggenau en kwam voor een reeks andere clubs uit. Later werd hij trainer bij PVC Blokkeer. Naast zijn grote passie volleybal had Van Overeem een fysiotherapiepraktijk.

Vanaf 1990 kwam Van Overeem in contact met beachvolleybal, in de absolute begindagen. Vanaf 1992 begon hij een circuit van zes toernooien. Met zijn evenementenbureau Free Time Promotion bouwde hij het Beach Life Beach Volleyball Circuit steeds verder uit. Het grote breedtesportcircuit bestond op een gegeven moment uit 17 toernooien van mei t/m augustus waar in de hoogtijdagen 40.000 beachvolleyballers zich voor inschreven. De organisatie van Van Overeem en zijn team was het grootste beachvolleybalcircuit voor breedtesporters ter wereld geworden.

Frank van Overeem koppelde grote sponsoren aan zijn tour, zoals Lipton Ice Tea en Palm. Het Beach Life Circuit werd meer dan een sportevenement op een strand.

Frank van Overeem 2008 RH

Frank van Overeem (links), met Bas van de Goor en Michel Everaert.

"In die periode is het beachvolleybalcircuit getransformeerd naar een lifestyle-event. Het was strand, vrienden meenemen, hangen in een gezonde setting. Wij merkten dat beachvolleybal meer werd. Het werd een community"

Bovenstaande zou Van Overeem in 2015 in een interview tegen journalist John Volkers zeggen. Het werd de missie van de Hagenaar: volleyballend Nederland onvergetelijke zomers bezorgen.

Het is die sfeer die Van Overeem schetst waarom beachvolleybal zo populair werd in Nederland, en waardoor zo veel beachvolleyballers in de zomer nog altijd genieten van het circuit, dat inmiddels georganiseerd wordt door de Nevobo.

Behalve met de breedtesport bemoeide Van Overeem zich ook nadrukkelijk met de ontwikkeling van de topsport. Hij was betrokken bij het eerste internationale beachvolleybaltoernooi in Nederland, het EK 2006, de eerste World Tour op Nederlandse bodem en nog veel meer. Ook had hij zijn aandeel in Lindobeach, de indoor trainingshal voor Beachvolleybal Team Nederland en het tot stand komen van het The Hague Beach Stadium op Scheveningen.

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn