Kan Oranje-international Sjoerd Hoogendoorn vanavond in de voetsporen treden van landgenoot Nimir Abdelaziz en zich plaatsen voor de finale van de Champions League? Dan zal zijn team Perugia in Rusland het (bijna) onmogelijke moeten presteren: winnen van titelverdediger Zenit Kazan uit Rusland. De heenwedstrijd werd door de Russische formatie gewonnen met 3-2, winst geeft hen een kans op de vijfde titel op rij. Perugia zal ook moeten winnen, met 3-0 of 3-1, voor een directe plaats in de finale. Een 3-2 winst zorgt voor een alles beslissende 'golden set'.

In 2013 was Nimir Abdelaziz de laatste Nederlander die in de finale van het hoogste Europese volleybaltoernooi stond. Zijn team Cuneo (gecoacht door de huidige bondscoach van de Nederlandse mannen, Roberto Piazza) verloor toen echter de finale van het Russische Lokomotiv Novosibirsk. Abdelaziz kwam tijdens de finale niet in actie voor zijn team.

De Nederlander die het daarvoor reikte tot de finale was Bas van de Goor in 2001. Hij verloor met zijn ploeg Sisley Treviso met 3-2 van Paris Volley.

Als Sjoerd Hoogendoorn in hun voetsporen wil treden, zal er nog flink wat werk verzet moeten worden. Een ding is duidelijk: er zal in Tatarstan, een deelrepubliek van Rusland waarvan Kazan de hoofdstad is, gewonnen moeten worden. Vorige week gaven beide teams elkaar weinig prijs, de zesvoudig Champions League-winnaar Kazan won met 15-13 in de vijfde set.

Perugia's sterspeler Wilfredo Léon keert voor het eerst terug in Kazan, waar hij vier jaar lang vele successen heeft gevierd en de plek waar hij 'als een halfgod' werd beschouwd. Nadat hij vorig jaar de finale tegen Civitanova besliste door een ace te slaan op het matchpoint nam hij uitgebreid afscheid van de Russische fans. Vier uur na afloop van de wedstrijd stond hij zelfs nog handtekeningen uit te delen en selfies te maken met supporters op de parkeerplaats.

Gisteren werd hij als verloren held ontvangen op het vliegveld van Kazan door de supporters van Zenit.

De wedstrijd wordt om 18.00 uur Nederlandse tijd gespeeld in Kazan en is te volgen via de betaalde livestream van de CEV op EuroVolley.tv. Om 20.30 uur is daar ook de andere return in de halve finale tussen het Italiaanse Civitanova en het Poolse Skra Belchatow te zien. Belchatow, de huidige club van bondscoach Roberto Piazza, moet een verlies van 3-0 uit de eerste wedstrijd zien goed te maken.

Op de site van de CEV is ook een livescore beschikbaar.