Samen Lycurgus heeft voor de vierde keer op rij de Nationale Beker veroverd. De ploeg uit Groningen was in de finale te sterk voor Draisma Dynamo. In de Maaspoort in Den Bosch werd het 3-1: 25-19, 22-25, 25-22 en 25-19.

Opstellingen
Coach Arjan Taaij van Samen Lycurgus startte met Markus Held (spelverdeler), Jacob Kern (diagonaal), Kyle McCauley en Ryan Coenen (passer/lopers), Niels de Vries en Luuk Hofhuis (middens) en Jeffrey Klok (libero).

Bij Draisma Dynamo begon coach Redbad Strikwerda met Joris Berkhout (spelverdeler), Martijn Brilhuis (diagonaal), Ramon Martinez-Gion en Yannick Bak (passer/lopers), Robin Boekhoudt en Duco Krook (middens) en Niek Tijhuis (libero).

Set 1

Samen Lycurgus begon sterk aan de Bekerfinale tegen Draisma Dynamo. Na een ace van Held, die zijn ploeg daarmee op een 8-4 voorsprong bracht, nam Strikwerda zijn eerste time-out. Een tweede volgde op 14-10. Na een killblock van Kern en een uitgeslagen bal van Brilhuis was het verschil zes punten: 18-12. Strikwerda bracht Mike van Cooten en even later ook Erik van der Schaaf binnen de lijnen, waarna Dynamo het gat wist te verkleinen tot drie punten: 19-16. In de rally die daarop volgde raakte Martinez-Gion, één van de belangrijkste puntenmakers van Dynamo, geblesseerd. De passer-loper kon niet verder spelen en Ricardo Hofman nam zijn plek in. Na de korte onderbreking wist Lycurgus vast te houden aan hun voorsprong. Een servicefout van Boekhoudt gaf de ploeg zes setpunten, waarvan de tweede werd verzilverd: 25-19.

Set 2

Aan het begin van de tweede set ging het gelijk op tussen de twee teams. Veel servicefouten van beide finalisten stond een puntenreeks in de weg. Nadat Bak twee punten op rij scoorde voor Dynamo had de ploeg een kleine voorsprong: 10-13. Bij 15-15 trok Lycurgus de stand echter weer gelijk, waarna een spannende slotfase volgde. Opnieuw werden veel punten cadeau gegeven via de service. Na een service- en netfout van Lycurgus was het 21-23 in het voordeel van Dynamo, dat via een servicefout van Kern op setpunt kwam. Hofman benutte direct het eerste setpunt (22-25), waarmee de stand weer gelijk was.

Set 3

De Apeldoornse ploeg nam in de derde set al snel de leiding. Na een blok van Jelle Bosma, die in de tweede set in het veld was gekomen, was de score 6-10. Via een blokkerings- en aanvalspunt trok Hofhuis de stand vier punten later weer gelijk, waarna Coenen zijn ploeg even later voor het eerst op voorsprong bracht: 13-12. Lycurgus bereikte ook als eerste de twintig punten (20-17) en kreeg via een blok van Held twee kansen om een 2-1 voorsprong in sets te nemen. De spelverdeler maakte het vervolgens zelf af door de tweede bal door te tikken: 25-22.

Set 4

Lycurgus sloeg aan het begin van de vierde set direct een gaatje van twee punten, waarna de Groningers geen moment meer in de problemen kwamen. Na een killblock van De Vries en een aanvalspunt van McCauley was het verschil in het midden van de set zes punten: 13-7. Het gat was nog steeds zo groot toen Lycurgus, na een fantastische verdedigingsactie van Klok, de twintig punten bereikte. Na een fout van Dynamo stonden er zeven matchpoints op het scorebord. Twee werden er weggewerkt, maar na een time-out van Taaij maakte McCauley het af: 25-19.

De Nationale Beker gaat voor de vijfde keer in de clubhistorie en het vierde jaar op rij mee naar Groningen. Het is tevens de tweede prijs van het seizoen voor de volleyballers van Lycurgus, die ook de Supercup ten koste van Dynamo wonnen.

Samen Lycurgus - Draisma Dynamo 3-1 (25-19, 22-25, 25-22, 25-19)

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn