De volleybaldames speelden donderdagavond tegen China hun beste wedstrijd van het WK. In Rotterdam Ahoy kwam het aan op de vijfde set, die met 15-12 gewonnen werd door de Aziatische ploeg. Vrijdagavond staat Oranje tegenover Brazilië, een wedstrijd die ze moeten winnen om nog kans te maken op de kwartfinale.

Basisopstelling
Bondscoach Avital Selinger begon tegen China met: Britt Bongaerts (spelverdeler), Elles Dambrink (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers), Eline Timmerman en Juliet Lohuis (middens) en Myrthe Schoot (libero). Marrit Jasper, Laura Dijkema en Celeste Plak vielen in.

Nederland begon gretig aan de eerste set en nam via een keiharde smash van Dambrink voor het eerst de leiding op 5-6. Met twee aanvalspunten op rij van Daalderop bouwde Oranje de voorsprong even later uit tot 6-9. China trok de stand weer gelijk op 15-15, waarna het tot de slotfase spannend was. Na een lange rally, die Buijs afmaakte met een snoeiharde driemeteraanval, was het momentum aan de kant van Oranje (22-22). Buijs scoorde ook het daaropvolgende punt, waarna Lohuis een overpass op de service van Daalderop afstrafte. Met een killblock verzilverde Lohuis direct het eerste setpunt: 22-25.

In de tweede set ging het tot 6-6 gelijk op, waarna China vier punten op rij scoorde. Twee van de vier punten kreeg het Aziatische team cadeau door communicatiefouten tussen de Nederlandse speelsters. Een teken voor Selinger om een time-out te nemen. Dambrink maakte een einde aan de reeks en even later nam Nederland, mede dankzij een paar goede services van Buijs, de leiding: 11-13. Een sterke blokkering bracht het voordeel even later weer aan Chinese zijde (18-17). De ploeg kwam daarna niet meer op achterstand en maakte in de slotfase dankbaar gebruik van de fouten van Oranje: 25-21.

China scoorde de eerste drie punten van de derde set en liep verder uit naar 13-5. Nederland kreeg de bal maar niet op de grond bij de sterk verdedigende ploeg van bondscoach Bin Cai. Selinger bracht met Laura Dijkema, Celeste Plak en Marrit Jasper nieuwe energie in het veld, maar China hield vast aan hun ruime voorsprong. Met een overtuigende 25-15 namen ze een 2-1 voorsprong in sets.

De Nederlandse ploeg legde het verlies van de tweede en derde set snel naast zich neer. Via een killblock van Lohuis, gevolgd door een aanvalspunt van de middenspeelster nam de ploeg een 6-9 voorsprong in set 4. China kwam nog even dichtbij (12-13), maar met veel aanvalsdruk, een sterke blokkering én een ace van Bongaerts liep Oranje even later uit naar 20-16. Met een harde klap bracht Daalderop de Nederlandse ploeg op setpunt (17-24) en na een servicefout van Yingying Li was de set binnen.

Buijs zette het eerste punt voor Oranje op het scorebord in de vijfde set, maar al snel domineerde China het spel. Een reeks van vijf openvolgende punten kon Nederland niet meer goedmaken. Twee van China's vier matchpoints werden weggewerkt door Daalderop, maar daarna was het raak voor de Chinese ploeg: 15-12.

Vrijdag tegen Brazilië
Morgen speelt Nederland om 20.15 uur tegen Brazilië. Om nog kans te maken op de kwartfinale moet Oranje dit duel winnen. Voor de wedstrijd in Rotterdam Ahoy zijn nog kaarten beschikbaar. Koop je kaarten hier.