NOC*NSF heeft de Nevobo de Van Tuyll Beker toegekend. Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een sportbond, die met activiteiten en/of prestaties maatschappelijk en sociaal impact heeft gemaakt. Het onderscheidende concept van WK voor vrouwen vorig jaar in eigen land was leidend in het besluit om de prijs aan de Nevobo toe te kennen.

De Van Tuyll Beker werd gisteravond tijdens de Algemene Ledenvergadering van NOC*NSF door voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg uitgereikt aan Nevobo-voorzitter Peter Sprenger. “We zijn natuurlijk hartstikke vereerd dat we op deze manier worden beloond voor het WK en de maatschappelijke impact van dit unieke evenement. Dit is een erkenning van het hele team, alle vrijwilligers en alle partners die met ons deze historische prestatie hebben geleverd”, aldus Sprenger.

Motivering

Uit de motivering van NOC*NSF blijkt dat de Nevobo wordt gewaardeerd om haar maatschappelijke betrokkenheid in het algemeen en in het bijzondere vanwege het georganiseerde WK voor vrouwen vorig jaar.

‘De Nevobo heeft laten zien een verbindende sportbond te zijn met veel oog voor maatschappelijke impact. Op innoverende wijze gebruikten zij topsport als vliegwiel voor sportparticipatie tijdens het WK volleybal. Daarnaast zetten ze zich praktisch in om te helpen bij problemen in de samenleving. Zo namen ze het initiatief om op sportclubs te vragen in actie te komen voor donaties aan de voedselbank’, aldus de uitleg van NOC*NSF.

Samenleving

Het WK volleybal vorig jaar in september en oktober in Rotterdam en de provincie Gelderland leverde een positieve bijdrage aan de samenleving en leidde tot meer sportbeleving, trots, sociale verbinding en een impuls voor een gezonde levensstijl. Dit blijkt onder andere uit het onderzoek van het Sports & Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Zowel op als naast het veld werd met een onderscheidend concept gewerkt. Zo vond de eerste ronde plaats in drie verschillende volleybalstadions binnen GelreDome en werden de 24 landenteams gehuisvest in 31 Gelderse gemeenten. Het WK was met 125.000 bezoekers het grootste indoorsportevenement ooit in Nederland.

Van Tuyllbeker Peter Sprengers en Anneke van Zanen Nieberg

Hoge waardering

Het evenement werd met een 8,1 door de bezoekers hooggewaardeerd. Aan de maatschappelijke activiteiten die vooral in Gelderland werden georganiseerd, gaven de bezoekers gemiddeld een 8,4. Het WK zorgde in de speelsteden en in de regio voor meer betrokkenheid en aandacht voor maatschappelijke thema’s als duurzame voeding, gezond bewegen en diversiteit. Daarnaast zijn in Gelderland 40 permanente multifunctionele netsportvelden aangelegd. Een aantal gemeentes is aan de slag gegaan met specifieke bewegingsprogramma’s bij die velden. In totaal waren 300 volleybalverenigingen op een of andere manier betrokken bij het WK.

Over De Van Tuyll Beker

De Van Tuyll Beker werd bij het tienjarig bestaan van het Nederlandsch Olympisch Comité in 1922 in het leven geroepen. De toenmalige NOC-voorzitter, baron Van Tuyll van Serooskerken, stelde de beker beschikbaar als wisseltrofee. De onderscheiding wordt uitgereikt aan een sportbond die in de periode 1 april – 31 maart van het achterliggende jaar in maatschappelijke en sociaal opzicht impact heeft gemaakt. Dat kan betrekking hebben de ledenaantallen, sportinfrastructuur, maar ook onderwerpen als inclusie en veilige sportomgeving. De Van Tuyll Beker is een prijs waarop alle bij NOC*NSF aangesloten bonden aanspraak kunnen maken en is niet beperkt tot olympische prestaties.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn