De Nederlandse volleybalsters hebben zich donderdag geplaatst voor de Final Six van het WK Volleybal in Japan. Oranje versloeg regerend Europees kampioen Servië opvallend gemakkelijk met 3-0. Door deze achtste overwinning in negen wedstrijden, alleen van Brazilië werd met 3-2 verloren, is de kans zelfs groot dat Nederland als poulewinnaar naar de Final Six gaat. Alleen als Japan heel ruim van Brazilië wint eindigt het gastland als nummer één in de poule.

Opstelling

De opstelling van bondscoach Jamie Morrison kende vandaag geen verrassingen: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (midden) en Kirsten Knip (libero).

1e set: Final Six verzekerd!

Oranje wist dat het vandaag een set moest winnen om zich te plaatsen voor de derde ronde (Final Six) en slaagde daar direct in. Servië trad niet in haar allersterkste opstelling aan en was simpelweg geen partij voor het ontketende Oranje.

Het was vedette Sloetjes die haar team op het goede spoor zette met twee opeenvolgende aces: 5-1. Het verschil zou gedurende de set alleen maar oplopen in Nederlands voordeel. De volleybaldames speelden vol zelfvertrouwen en bravoure en liepen via 8-5 en 16-11 uit naar de bevrijdende setwinst: 25-16. Door de 1-0 voorsprong was Nederland definitief geplaatst voor de Final Six van het WK.

2e set: Afstraffing voor Servië

Het ongeïnspireerd spelende Servië werd nog erger afgestraft in de tweede set. Met Celeste Plak op de positie van Balkestein-Grothues domineerde Oranje op alle spelonderdelen. Met name serverend en blokkerend was Nederland veel te sterk voor haar opponent uit de Balkan. Na een hele reeks aces en killblocks won Nederland de set met maar liefst 25-12 na een score van Lohuis.

3e set: Achtste overwinning in negen wedstrijden

Toen Oranje in de derde set een 15-8 voorsprong nam, leek de wedstrijd gespeeld. Servië richtte zich echter nog een keer op en verkleinde het gat tot twee punten (16-14). Nederland was gedecideerd het niet tot overwerk te laten komen, en nam direct weer afstand. Met 25-20 werd de set en daarmee de 3-0 zege binnengehaald.

Nederland – Servië 3-0 (25-16, 25-12, 25-20)

Bekijk hier de reacties die Anne Buijs, Lonneke Sloetjes en Jamie Morrison gaven aan Ziggo Sport:

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn