De Nederlandse volleyballers hebben zichzelf maandagmiddag een goede dienst bewezen door grootmacht Argentinië te verslaan op het WK Volleybal. Oranje maakte in Ljubljana een 2-0 achterstand ongedaan om met 2-3 te zegevieren. Door de zege op Argentinië is het team van bondscoach Roberto Piazza verzekerd van een plaats in de achtste finale. Woensdag staat de laatste poulewedstrijd tegen Iran op het programma. Video interviews met Nimir Abdelaziz en Thijs ter Horst onderaan dit bericht.

Basisopstelling

Bondscoach Roberto Piazza had zijn basisopstelling vandaag op één positie aangepast, passer/loper Gijs Jorna begon op de plek van Thijs ter Horst. De overige zes namen bleven dezelfde: Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Bennie Tuinstra (passer/loper), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Robbert Andringa (libero).

Argentinië naar 2-0 voorsprong

Oranje speelde behoorlijk goed in de eerste set, en de stand met Argentinië ging tot het einde van de set gelijk op. Omdat de Lange Mannen niet geweldig serveerden, kon de break die nodig was om de set te winnen echter niet worden geforceerd. Argentinië slaagde daar wel in, zij het met een gelukje. Een service via de netrand zorgde ervoor dat de Zuid-Amerikaanse volleyballers de eerste set wonnen met 30-28.

In de tweede set drukte Argentinië onder aanvoering van de briljante spelverdeler Luciano de Cecco door: 25-20.

Oranje vecht zich terug

Met een 2-0 achterstand op het scorebord liet Nederland zich van zijn beste kant zien. Met Thijs ter Horst in het veld begon het steeds beter te draaien bij Oranje. Spelverdeler Wessel Keemink zat heerlijk in ritme en wist zijn aanvallers keer op keer goed te vinden. Nederland won de derde set verdiend met 21-25.

Ook in set vier had Nederland het beste van het spel, al werd het nog spannend aan het einde van de set. Argentinië kwam terug van 22-24 tot 24-24, maar het team van Piazza bleef ijzig kalm en trok de set even later met 25-27 naar zich toe.

Sterke Thijs ter Horst en succesvolle video challenge in vijfde set

In de vijfde set maakte Oranje een valse start (3-0 achter), maar die schade werd snel gerepareerd. Op 6-5 voor Argentinië kwam Thijs ter Horst aan service en hij produceerde een prachtige serviceserie die duurde tot 6-12 voor Nederland. Op 6-6 verdiende Oranje een cruciaal punt via een video challenge. De arbiter kende het punt eerst aan Argentinië toe, maar Michaël Parkinson had goed gezien dat aanvaller Facundo Conte de bal had getoucheerd voor deze aan Nederlandse zijde de speelvloer raakte. Nadat het spel minutenlang had stilgelegen, gaf de scheidsrechter het punt aan Nederland, hetgeen een enorme mentale opsteker betekende.

In de slotfase van de set speelde Oranje fabelachtig goed volleybal. Met 9-15 werd de set gewonnen, en daarmee de wedstrijd met 2-3.

Woensdag laatste poulewedstrijd tegen Iran

Met twee zeges uit twee wedstrijden kan de achtste finale Oranje niet meer ontgaan. Woensdag staat de laatste poulewedstrijd tegen Iran op het programma, met als inzet de eerste plaats in poule F.