De Nederlandse volleybalsters zijn achter Servië als tweede geëindigd in poule D op het Europees kampioenschap in Azerbeidzjan. Het team van bondscoach Jamie Morrison won in de derde en laatste poulewedstrijd met 3-1 van Tsjechië. Nederland speelt dinsdag in de tussenronde tegen Kroatië, de nummer drie uit poule B. Poulewinnaar Servië is direct geplaatst voor de kwartfinale, nummer drie Tsjechië gaat ook naar de tussenronde en nummer vier België is uitgeschakeld.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison begon met dezelfde basisopstelling als zaterdag tegen Servië: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Kirsten Knip (libero).

1e set: Nederland sterker in eindfase

Nederland had het lastig met het taaie Tsjechië in het begin van de eerste set. Met name Aneta Havlickova, de aanvoerster van Tsjechië, kwam gemakkelijk tot scoren. Tot 19-19 ging de stand gelijk op, maar na een goede side-out en een ace van Buijs sloeg Oranje een klein gaatje: 21-19. De marge werd vergroot door de goed spelende Koolhaas, die met een killblock 24-21 op het scorebord zette. Direct erna was het Balkestein-Grothues die 25-21 scoorde en zo de set beëindigde.

2e set: Oranje veel te sterk voor Tsjechië

In de tweede set walste Nederland over Tsjechië heen, net als een maand geleden tijdens het WK-kwalificatietoernooi in Rotterdam. De Oranje machine draaide weer op volle toeren, en bij 16-7 was Nederland al bijna zeker van de setwinst.

Celeste Plak en Femke Stoltenborg kwamen als dubbele wissel in het veld en vervulden hun taak net als in de eerste set met verve. Plak scoorde makkelijk op aangeven van Stoltenborg, en speelde zeer efficiënt. Na opnieuw een score van haar won Oranje de tweede set met 25-15.

3e set: Tsjechië komt terug

Na de makkelijke winst van de tweede set leek Nederland af te stevenen op een snelle 3-0 overwinning. Niets was minder waar want Tsjechië knokte zich terug in de wedstrijd in de derde set. Dankzij de sterke invalster Marie Toufarova, die in het veld kwam voor Havlickova, won Tsjechië de set met 21-25.

4e set: Oranje eist zege op met Plak en Stoltenborg

In set vier had Nederland het opnieuw lastig. Toen Tsjechië een 14-19 voorsprong nam leek zelfs een vijfsetter in de maak te zijn. Met Plak en Stoltenborg op de posities van Sloetjes en Dijkema kwam Oranje echter knap terug. Mede dankzij deze invalsters wisten de volleybaldames het tij te keren.

Een succesvolle challenge bracht Nederland op een 21-20 voorsprong en even later werd het 23-21 toen Balkestein-Grothues met haar neus een curieus punt scoorde. Een ace van Stoltenborg en een score van Plak leverden Oranje uiteindelijk de 3-1 zege op.

Dinsdag tussenronde tegen Kroatië

Op maandag reist Oranje van Ganja naar de hoofdstad Baku, waar het de rest van het EK zal blijven. Nederland speelt dinsdag in de tussenronde tegen Kroatië, de nummer drie van poule B. Kroatië won in poule B van Georgië en verloor van Italië en Wit-Rusland.

Nederland – Tsjechië 3-1 (25-21, 25-15, 21-25, 25-22)