Jong Oranje is er niet in geslaagd de finale te halen van het Europees kampioenschap. Op de Haagse Zuiderpark Sportcampus moesten de Nederlandse talenten hun meerdere erkennen in Rusland. Zondag mag de ploeg van bondscoach Arnold van Ree tegen de Belgen, die in de eerste halve finale het onderspit dolven tegen Tsjechië, proberen een hoe dan ook al succesvol toernooi af te sluiten met het brons.

De Nederlandse underdogs gaven zich niet zonder slag of stoot gewonnen tegen de favoriete Oost-Europeanen. Jong Oranje liet zich geenszins imponeren door de Russische giganten, met de 2,14 meter lange Maxim Sapozhkov als meest in het oog springende uitschieter. Het ging brutaal van start, compenseerde de verschillen in lengte en power met geslepenheid en onbevangenheid. Spelverdeler Joris Berkhout legde veel variatie in zijn set-ups. Bennie Tuinstra, Daan Streutker, Sjors Tijhuis, David Bes en Cas Abraham troefden de Russen meermaals af. Tot 23-23 mochten de lange jongens de illusie koesteren op setwinst. De degelijkheid van de tegenstander bleek op het beslissende moment doorslaggevend: 23-25.

Wie verwachtte dat de Russen aansluitend zouden doordenderen, kwam bedrogen uit. Het tegengestelde gebeurde. Na de verloren eerste set toonde het Nederlandse team niet voor het eerst tijdens dit EK een bewonderenswaardige veerkracht. Iedereen bleef zijn ding doen en zijn puntjes meepakken. Desondanks maakten de Russen een achterstand van 18-12 bijna nog teniet. Ze kwamen terug tot op een punt. De eindstoot dienden ditmaal de Nederlandse talenten toe. Twee killblocks van Sjors Tijhuis brachten de Russen al aan het wankelen. De voor Cas Abraham binnen de lijnen gekomen Nimo Benne sloeg de onverstoorbare Nederlanders met twee punten naar de 25-20 setwinst.

In de derde set betaalde Jong Oranje de rekening. Ondanks dat ze nog een 5-2 voorsprong namen, kwamen de Nederlanders er niet aan te pas. De cijfers 12-25 spraken boekdelen. Om door te dringen tot de finale moest de vierde set hoe dan ook gewonnen geworden. Jong Oranje vocht voor wat het waard was, bleef risico´s leggen in de serve om Rusland onder druk te houden. Het slaagde uiteindelijk niet in z’n opzet. Met 22-25 viel de finaledroom in duigen

De teleurstelling over het mislopen van de eindstrijd was vanzelfsprekend enorm bij de verslagen Jong Oranje-spelers. Het had er eenvoudigweg niet ingezeten om het Russische geweld te beteugelen, moest aanvoerder Bennie Tuinstra naderhand erkennen. “Zonde. Eigenlijk gingen we er alleen in die derde set dik af. Die Russen zijn gewoon heel degelijk. Ze maken maar heel weinig fouten en daarnaast ook heel veel punten. Dat zie je vooral terug bij de big points. Wij maken op zulke momenten te veel fouten”, analyseerde de Nederlandse captain.

Het toernooi is echter nog niet voorbij, stelde Tuinstra. “We gaan zeker voor die medaille. Die gaan we pakken.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn