Seesing Personeel Orion heeft voor het eigen publiek met 3-1 (25-21, 14-25, 26-24, 25-20) gewonnen van Abiant Lycurgus en daarmee de stand gelijkgetrokken in de best-of-five serie om de landstitel. De ploeg van trainer Redbad Strikwerda speelde vol passie en dat maakte het verschil. Alleen in de tweede set was de regerend landskampioen uit Groningen de baas in het veld.

In de vierde wedstrijd in de best-of-five serie begon thuisploeg Orion met Maikel van Zeist en Twan Wiltenburg op midden, passer/lopers Eric van der Schaaf en Pim Kamps, diagonaal Joris Marcelis, spelverdeler Stijn Held en libero Rob Jorna. Trainer Arjan Taaij van Lycurgus stuurde Niels de Vries en Dennis Borst het veld op midden, passer/lopers Trifon Lapkov en Frits van Gestel, diagonaal Wytze Kooistra, spelverdeler Mora Sabate en libero Erik Mattson.

Het sterke en enorm hoge blok van Wiltenburg zorgde voor een ideale start voor Orion, het leverde een 2-0 voorsprong op en het publiek ging er gelijk achterstaan. Dankzij de sterke service van Lapkov kwam Lycurgus weer op gelijke hoogte (7-7). Via een aantal harde smashes van de sterk spelende Marcelis liep de thuisploeg een aantal punten uit (16-11) en die marge gaf het felle en zeer fanatieke team van trainer Redbad Strikwerda niet meer weg: 25-20.

Maar het spelbeeld was compleet anders in de tweede set. Bij Lycurgus kwam Stijn van Schie in het veld op de plek van Lapkov en de Groningers begonnen sterk en kwamen op 5-12. Bij Orion sloop er de frustratie in de ploeg, dat was aan alles te zien. Strikwerda wisselde een aantal spelers, ook dat leverde niet het gewenste effect op. Er lukte bijna niets bij de thuisploeg: 14-25 in de tweede set.

De derde set werd extreem spannend en dat leverde een geweldige sfeer op. De vele supporters uit Groningen stonden massaal achter hun ploeg, maar ook het thuispubliek liet zich flink horen. Orion stond weer als hecht team in het veld en de passie spatte van de ploeg af. Een zenuwslopende slotfase werd beëindigd door een killblok van Wiltenburg: 26-24 voor Orion. In de vierde set nam Taaij snel een time-out, zijn Lycurgus kwam met 7-3 achter. Hij gaf zijn ploeg aan dat ze vol moesten gaan en dat leek effect te hebben.

De Groningers kwamen langszij (8-8) en even ging het gelijk op. Op de sterke service van Pim Kamps liep Orion uit naar een 19-15 voorsprong en het oranje publiek ging helemaal los. Ook Strikwerda leefde langs de kant vol passie met zijn ploeg mee. De regerend landskampioen wist nog twee matchpoints weg te werken, daarna maakte Marcelis het af met een harde smash via het Groningse blok: 25-20.  Een 3-1 overwinning voor de thuisploeg, de Groningers dropen teleurgesteld af. Morgenmiddag volgt de apotheose met een vijfde wedstrijd in MartiniPlaza Groningen.

Marcelis was enorm trots op de teamprestatie. “Het is heerlijk om voor zo veel fans en in zo’n geweldige sfeer de stand weer gelijk te trekken. We spelen vandaag erg goed en laten zien wat we in onze mars hebben als team. We vochten met z’n alle vol voor de overwinning, op de tweede set na. Daarin ging er veel fout, een drama. Des te trotser ben ik dat we ons zo goed herpakten. Vol strijdlust hebben we het verschil gemaakt in eigen huis, we legden Lycurgus enorm onder druk. Dat moeten we morgen weer doen.”

Foto: fotohoogendoorn.nl / Pim Waslander

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×