Seesing Personeel Orion heeft de spanning teruggebracht in de play-off finale door in een zeer sfeervol MartiniPlaza in Groningen (3000 toeschouwers) met 3-2 te winnen van Abiant Lycurgus. De stand in de best-of-five serie is nu 2-1 in het voordeel voor Abiant Lycurgus. Zaterdag 5 mei is wedstrijd vier in Doetinchem.

Opstellingen

Coach Arjan Taaij van de thuisploeg gunde het vertrouwen aan de volgende zeven spelers: Carlos Mora Sabaté (spelverdeler), Wytze Kooistra (diagonaal), Trifon Lapkov en Frits van Gestel (passer/lopers), Dennis Borst en Niels de Vries (middens) en Erik Mattson (libero).

Zijn collega Redbad Strikwerda van Seesing Personeel Orion startte met: Stijn Held (spelverdeler), Joris Marcelis (diagonaal), Pim Kamps en Tom Buijs (passer/lopers), Dik Heusinkveld en Twan Wiltenburg (middens) en Rob Jorna (libero).

1e set: Strak begin van thuisploeg Abiant Lycurgus

De thuisploeg begon uitstekend aan de wedstrijd. Dankzij een ace van routinier Wytze Kooistra gingen de Groningers al snel met 6-3 aan de leiding. Lycurgus speelde verzorgd en maakte in de side-out nauwelijks fouten.

Coach Redbad Strikwerda van Orion wachtte niet lang met ingrijpen en bracht Erik van der Schaaf, Freek de Weijer en later Maikel van Zeist in het veld. De Achterhoekers verkleinden het gat tot een punt (17-16) en dwongen Lycurgus tot het nemen van een time-out. De setwinst kwam voor de thuisploeg echter nooit in gevaar. Na de time-out nam Lycurgus snel afstand en won het de openingsset met 25-19 dankzij twee goede services van de Bulgaar Lapkov.

2e set: Seesing Personeel Orion brengt spanning terug in de wedstrijd

Orion wist in de tweede set dat het meer risico moest gaan nemen om Lycurgus vandaag te bedreigen. Dat leidde in het begin van de set tot twee voetfouten op de servicelijn. Lycurgus serveerde beduidend beter, en de Doetinchemmers hadden veel moeite met de harde sprongservices van Kooistra en Lapkov.

Lycurgus nam snel afstand naar 9-4 en 15-11 en leek af te stevenen op een 2-0 voorsprong in sets. Niets was minder waar want het was Orion dat de set omdraaide. Na drie opeenvolgende killblocks op Kooistra ging het team van Strikwerda opeens met 18-19 aan de leiding. De thuisploeg was even de weg kwijt na deze tegenslag en gaf de set pardoes uit handen met 21-25 na een foutservice van de ingevallen Stijn van Schie.

3e set: Abiant Lycurgus neemt 2-1 voorsprong

In set drie liepen de emoties tussen beide teams af en toe hoog op. Scheidsrechter Koos Nederhoed moest af en toe ingrijpen en de spelers tot rust manen. Het was Lycurgus dat het beste bleef spelen na de opstootjes en gedecideerd de derde set opeiste. Na een foutservice van de overigens goed serverende Wiltenburg van Orion ging de set met 25-20 naar Groningen.

4e set: Orion houdt titeldroom in leven

Seesing Personeel Orion vocht voor zijn laatste kans in de vierde set en deed dat aanvankelijk met verve toen het een 6-10 voorsprong nam. Coach Arjan Taaij wisselde zijn vedette Kooistra voor Van Schie en Lycurgus verkleinde het gat al snel tot 10-11.

Aan het eind van de set was het toch weer Orion dat het spel dicteerde. Het was Kamps die 21-25 scoorde en zijn team naar een vijfde set sloeg.

5e set: Orion stunt met 2-3 overwinning

In de tiebreak kende Seesing Personeel Orion een droomstart. Bij de Doetinchemmers lukte nagenoeg alles en het team van Strikwerda liep direct uit na 2-9. Taaij probeerde het tij te keren door Auke van de Kamp in te brengen voor Lapkov, maar ook deze nieuweling kon het verschil niet maken.

Orion gaf de enorme voorsprong niet meer uit handen en won de vijfde set met 6-15 en daarmee de wedstrijd met 2-3. De vierde wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 5 mei in Doetinchem.

Uitslag 3e play-off wedstrijd zondag 29 april

Abiant Lycurgus – Seesing Personeel Orion 2-3 (25-19, 21-25, 25-20, 21-25, 6-15)