Een debutant in de eredivisie tegen de regerend landskampioen, daar verwacht je geen spannende wedstrijd. Maar de heren van Sliedrecht Sport dachten er heel anders over en zorgden voor een gigantische verrassing. In eigen huis wonnen ze met 3-0 (25-23, 25-16, 25-23) van Abiant Lycurgus. Een knappe overwinning en de Zuid-Hollandse ploeg klom daardoor ook naar de derde plek.

Dat de 3-0 overwinning op Abiant Lycurgus zeer knap is, bewijzen de statistieken wel. Het is namelijk de eerste reguliere competitienederlaag sinds 14 februari 2018 voor de regerend landskampioen, toen verloren de Groningers met 3-2 op bezoek bij Draisma Dynamo. Nu werd er een dikke nederlaag geleden in De Basis.

Sliedrecht Sport speelde het spel waar ze zo bekend om zijn, enorm fanatiek en fel en met een 'alles of niets' mentaliteit. Dat deden ze op sterke wijze en Lycurgus kreeg maar geen vat op het spel van de thuisploeg. Het ging lang gelijk op in de eerste set, maar op het cruciale moment (setpoint) sloeg Sliedrecht toe. Frits Van Gestel werd afgeblokt, waardoor het geen 24-24 werd maar 25-23 voor de thuisploeg.

Het thuispubliek vierde een klein feestje en dacht, mooi toch maar een setje gepakt tegen de regerend landskampioen. Maar de spelers dachten er anders over en denderden hard door. In de tweede set was Lycurgus kansloos. Bij Lycurgus lukte er bijna niets en slopen er veel onnodige fouten in het spel, Sliedrecht speelde sterk door en kwam op 24-14 op setpoint. De Groningers scoorden nog twee punten, maar verloren de set kansloos met 25-16.

De derde set werd erg spannend in de slotfase, want eerst leek Lycurgus alsnog orde op zaken te gaan stellen. Maar de thuisploeg vocht knap terug en van 20-23 voor Lycurgus werd het 25-23 voor de 'blauw-witten'. Een ware sensatie, de promovendus verslaat de regerend en drievoudig kampioen op rij met 3-0.

Lycurgus-trainer Arjan Taaij was heel eerlijk en realistisch na afloop op de site van de club. Van een blamage wil hij namelijk niet spreken. "Dan doe je de tegenstander tekort. Sliedrecht is echt een goede ploeg, die zeker bij de eerste vier gaat eindigen. Ze hebben vorig jaar de halve finale van de beker gehaald en hebben de afgelopen twee jaar thuis alleen van Dynamo verloren. Maar laat helder zijn dat dit voor ons een duidelijk spiegelmoment was. Een keiharde les dat dit niet kan. Het was onacceptabel en zo willen we het ook niet. We hebben echt heel terecht verloren."

Nieuwe koploper

Door de nederlaag van Abiant Lycurgus is er een nieuwe koploper van eredivisie heren. Draisma Dynamo won gisteren met 3-1 van VoCASA en stond even op de eerste plek. Zondag won Achterhoek Orion ook en nam de koppositie over. Orion heeft na 5 wedstrijden 14 punten te pakken, Dynamo staat op 14 punten uit 6 duels, Lycurgus en Sliedrecht Sport staan gedeeld derde met 12 punten na 5 duels.

Sliedrecht Sport speelde in een week tijd drie duels en won ze alle drie overtuigend en dat zorgde voor 9 punten. Daardoor staan ze nu op de derde plek.