Speler in the picture: Imre Harnischmacher van VoCASA

Speler in the picture: Imre Harnischmacher van VoCASA

Het nieuwe Eredivisie seizoen is alweer halverwege, tijd om alle teams wat beter te leren kennen! In 'Speler in the picture' vertellen verschillende Eredivisie spelers over hun leven, hun doelen en het verloop van het seizoen. Imre Harnischmacher, spelend bij VoCASA, stelt zich vandaag aan jullie voor. De 24-jarige passer/loper heeft zijn draai gevonden. Hij sloot dit seizoen aan bij het team uit Nijmegen en is van vaste waarde binnen en buiten het veld.

Imre Harnischmacher 3 Website Formaat

Van Voerendaal naar Nijmegen

In juni verruilde Harnischmacher VC Voerendaal voor de volleybalclub uit Nijmegen. Dat is een flinke stap omhoog. Voerendaal was vorig seizoen actief in de eerste divisie, twee niveaus lager.

,,Maar Imre is te goed voor dat niveau’’, stelde prestatiemanager Gert Veldhuizen in juni bij de introductie van Imre bij VoCASA.

,,Hij heeft twee jaar geleden een tijdje bij ons meegetraind. Zijn vriendin speelt bij ons in het eerste vrouwenteam. Ik wilde hem toen al erbij hebben. Hij is technisch goed, krachtig en heeft een geweldig mentaliteit.’’ Voor Voerendaal was het vertrek van Harnischmacher een fikse aderlating. Hij gold bij de Limburgers als sterspeler, was aanvoerder én zat in de technische commissie.

Thuis voelen bij VoCASA

Tot zijn teleurstelling begint Harnischmacher (1995, 2.00m) op de bank tijdens het bekerduel met landskampioen Orion. Maar halverwege de eerste set mag hij al zijn opwachting maken. Dat is meteen terug te zien aan het spel van de Nijmegenaren. De passer loper – dit eredivisieseizoen vaste basisklant – is binnen mum van tijd ingeburgerd in Nijmegen.

Terwijl zijn teamgenoten na de bekeruitschakeling het net en de reclameborden opruimen, ratelt Harnischmacher aan één stuk door over zijn eerste maanden bij VoCASA.

,,Als er één jaar was dat deze ploeg ver in het bekertoernooi had kunnen komen, dan was het dit jaar”, zegt hij. ,,Bij winst hadden we in de kwartfinale tegen Limac gespeeld, een tweededivisieteam. Zonde dat we niet konden stunten. Maar eerlijk is eerlijk, Orion is een klasse beter.”

Het is de wedstrijdanalyse van de twee meter lange passer-loper in een notendop. Tijdens zijn betoog voorziet Harnischmacher een geduldig wachtend jeugdlid van zijn club van een handtekening. Op de achtergrond volgen goedkeurende blikken van zijn ouders en van zijn vriendin Sanne Metsemakers, speelster van het vrouwenteam van VoCASA.

,,Ik voel me hier thuis”, zegt Harnischmacher. ,,Mijn relatie met Sanne heeft me onbewust geholpen in mijn keuze om naar Nijmegen te komen. Voorheen zag ik haar eens in de twee weken, nu bijna iedere dag.”

Harnischmacher over het verschil met Voerendaal: ,,Het gaat er hier bij VoCASA heel anders aan toe. Ik volleybal nu twee niveaus hoger en train vaker. De club is professioneler en er staan betere volleyballers om me heen.” Allemaal spelers met wie hij zich vanaf dag één kan meten.

Verantwoordelijkheden nemen in VoCASA-huis

De Limburger woont met zes teamgenoten in het VoCASAhuis. ,,Echt een mooi huis, gigantisch groot”, zegt hij. Hij kon het niet laten om – net als bij Voerendaal – het voortouw te nemen. ,,Hier ben ik een van de oudsten. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Ook in het huis. Ik zorg dat het vuilnis op tijd buiten staat en ik ruim de vaatwasser uit. Iemand moet het voortouw nemen in een mannenhuis. Het is een rol die ik naar me heb toegetrokken.”

In het veld speelt Harnischmacher alsof hij al jaren voor VoCASA uitkomt. Vanaf de eerste wedstrijd kon hij rekenen op een basisplaats. ,,Dat verbaasde mij. Ik had nooit durven dromen dat ik zoveel speelminuten zou maken.”

Hij raakte in november zijn basisplaats als passer/loper kwijt, mede door de knieklachten van Colin Zuijdgeest, zo is zijn uitleg. ,,We hebben daardoor wat geschoven in de opstelling. Bovendien speelt Max van der Weerden de laatste weken heel goed. We hebben iedereen nodig, de spoeling is bij één blessuregeval al dun.”

Eind november krijgt het team van Imre een morele boost door de belangrijke zege op SSS. Het VoCASA-publiek stond letterlijk op de banken na het winnende punt van Imre Harnischmacher. Eindelijk werd dit seizoen overtuigend gewonnen en werd het trouwe publiek beloond met mooie combinaties en rake smashes. Rally's die in eerder gespeelde wedstrijden niet werden gewonnen, werden nu met flitsende ballen wel binnengehaald.

Tekst : Sjoerd Maresch

Imre Harnischmacher benut matchpoint voor VoCASA tegen Advisie-SSS:

Imre Harnischmacher 1 ​ Jeroen Van Bergen
Foto: Jeroen van Bergen / nul412.nl

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×