Steven van de Velde en Matthew Immers hebben het Nederlandse onderonsje in de kwartfinale van het Elite 16-toernooi in Brasilia gewonnen. Eerder op de avond kwalificeerden Katja Stam en Raïsa Schoon zich ook voor de halve finale door in drie sets te winnen van het Braziliaanse duo Barbara/Carol.

Stam en Schoon in thriller langs Brazilië
Katja Stam en Raïsa Schoon stonden in de kwartfinale tegenover de Braziliaanse Barbara/Carol. In de eerste set werd het verschil pas in de slotfase gemaakt. Via een ace van Carol werd het 18-17 voor Brazilië. De volgende service had Stam beter onder controle, maar dit keer werd haar aanval afgeblokt. Een misser gaf de Brazilianen vervolgens drie setpunten, waarvan de tweede verzilverd werd via een foutieve service van Stam: 21-18.

De Brazilianen hadden succes met hun tactiek om vooral op Stam te serveren en hadden lang een voorsprong in de tweede set. Bij een stand van 18-15 leek een Braziliaanse overwinning nabij, maar Stam/Schoon won drie van de volgende vier punten. Ditmaal waren het Braziliaanse fouten die de set beslisten. Een netfout leverde Nederland een setpunt op, en een uitgeslagen bal van Barbara zorgde ervoor dat de set met 19-21 naar Stam en Schoon ging. De comeback was compleet in de derde set, waarin het Nederlandse koppel met 13-15 een plek in de halve finale veiligstelde. Daar treffen ze opnieuw een Braziliaans koppel: om 15.00 uur (Nederlandse tijd) spelen ze tegen Ana Patrícia/Duda, de nummer één van de wereldranglijst.

Van de Velde en Immers winnen Nederlandse clash

Het Nederlandse onderonsje tussen Steven van de Velde/Matthew Immers en Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen werd in twee sets beslist. Fouten waren doorslaggevend in de eerste set, waarin Brouwer en Meeuwsen zes keer misten, terwijl Van de Velde en Immers bijna foutloos speelden. Het duo won de eerste set met 21-16 en zette hun sterke spel voort in de tweede set, waarin ze een voorsprong van vijf punten opbouwden. Dankzij een goede servicereeks van Brouwer werd het verschil knap teruggebracht tot één punt en na een fout van Immers was de stand weer gelijk: 15-15. Een sterk blokkerende Van de Velde wist richting de slotfase echter het verschil te maken, waardoor ook de tweede set in het voordeel van Van de Velde/Immers beslist werd: 17-21.

De Nederlanders hebben zich met deze overwinning niet alleen geplaatst voor de halve finale, maar ook belangrijke punten verzameld voor de olympische ranglijst. Na de update van deze ranglijst op maandag, na verwerking van alle resultaten dit weekend, zal duidelijk worden wat de impact van deze overwinning is op hun kansen voor olympische kwalificatie. Morgen krijgen Van de Velde en Immers nog een kans om extra punten te verdienen in de halve finale, waar ze het opnemen tegen de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler.

Uitslagen
Barbara/Carol - Stam/Schoon 1-2 (21-18, 19-21, 13-15)
Brouwer/Meeuwsen - Van de Velde/Immers 0-2 (16-21, 17-21)