Het is de TeamNL Lange Mannen tegen Japan niet gelukt om voor een stunt te zorgen. In een kolkende Mall of Asia Arena in Pasay City op de Filipijnen was de nummer vier van de wereld op alle fronten de bovenliggende partij.

Japan
Tijdens het olympische kwalificatietoernooi in eigen land eindigde Japan achter de Verenigde Staten. Op die manier was Japan – net als Brazilië – ook al zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Japan neemt momenteel de derde plaats in op de wereldranglijst. In aanloop naar de VNL oefenden de TeamNL Lange Mannen tweemaal tegen Japan. In Rotterdam en Doetinchem stapte het Aziatische land als winnaar van het veld. Net als Brazilië trof Nederland ook Japan op de Filipijnen  tijdens de VNL-editie van 2023. Die wedstrijd werd door Japan met 3-1 gewonnen.

Eerste set
In een kolkende Mall of Asia komt Nederland na een ace van Fabian Plak op een 2-0 voorsprong. Bij 9-12 neemt Roberto Piazza een time-out. Halverwege de set loopt Japan weg bij Nederland. Bij 12-17 is het verschil opgelopen naar vijf punten. Onder aanvoering van Wouter ter Maat proberen de TeamNL Lange Mannen zich in de wedstrijd te vechten. De Japanners zijn verdedigend niet te verslaan. Bij 15-21 neemt Nederland opnieuw een time-out. Een uitgeslagen bal van Maarten van Garderen brengt Japan op setpoint. Dat eerste setpoint wordt via een ace benut door Kai. 

Tweede set
Aan het begin van de tweede set gaat de score gelijk op. Drie keer heeft Japan een voorsprong van twee punten te pakken. Als het verschil bij 8-11 is opgelopen naar drie punten grijpt bondscoach Roberto Piazza naar een time-out. Twee Japanse punten later is Piazza bij 8-13 al toe aan zijn tweede time-out. Na die onderbreking weet Nederland nog een aantal punten mee te pakken, maar wanneer Japan bij de 20 punten is aanbeland, is het verschil zes. Na een serve in het net van Nimir heeft Japan zes setpoints te pakken. Bij het tweede setpoint haal Kentaro de trekker over.

Derde set
De derde set begint Nederland voortvarend. Via een ace van Wouter ter Maat staat Nederland bij 5-2 zelfs drie punten los. Die voorsprong weet Nederland helaas niet vast te houden. Via een ace van Wessel Keemink is het verschil bij 9-6 opnieuw drie punten. Na een blokkering van Maarten van Garderen, grijpt Japan bij 10-6 naar een time-out. Na een Nederlandse time-out, komt Japan bij 12-13 langszij. Het moment voor Roberto Piazza om opnieuw een time-out in te zetten. Aan de hand van Nishida loopt Japan weg bij Nederland. Een uitgeslagen bal van Ayhi bezorgt Japan zeven matchpoints. Als Nederland drie matchpoints weet weg te werken, volgt een Japanse time-out. Na die onderbreking maakt Japan de wedstrijd alsnog uit.

Maarten van Garderen was topscorer aan de kant van Nederland met 10 punten.

Nederland – Japan: 0-3 (18-25, 19-25, 20-25)

Streep door Spelen
Door de 0-3 nederlaag tegen Japan is het verschil met Servië opgelopen naar 50,57 punten. Hierdoor is Servië niet meer te achterhalen en kan voor Nederland een streep door de Spelen. 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn