Na vier OKT-overwinningen op rij moeten de TeamNL Volleybaldames het hoofd buigen voor Servië. De regerend wereldkampioen was een maatje te groot. In een uur en twintig minuten lukte het Nederland niet om een set te pakken.

Servië

De Servische dames zijn de regerend wereldkampioen. Bij het afgelopen EK won de ploeg de zilveren medaille. Servië staat momenteel op de derde plaats van de wereldranglijst. Voor de laatste ontmoeting met Servië hoeven we niet lang terug. In de halve finale van het EK verloren de TeamNL Volleybaldames met 3-1 van de ploeg van Giovanni Guidetti.

Startopstelling

Bondscoach Felix Koslowski begon tegen Servië met zijn vertrouwde startopstelling: Sarah van Aalen (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Nika Daalderop en Marrit Jasper (passer/lopers), Juliët Lohuis en Indy Baijens (middens) en Florien Reesink (libero).

Set 1

De regerend wereldkampioen schiet in de openingsset uit de startblokken. Direct worden de TeamNL Volleybaldames geconfronteerd met de Servische powerhouses. Via Bošković en Lozo loopt Servië uit naar een 4-10 voorsprong. Dat is het moment waarop bondscoach Felix Koslowski naar een time-out grijpt. Daarna vecht Nederland zich terug in de wedstrijd. Bij 14-15 is het verschil nog maar een punt. Servië schakelt een tandje bij en heeft bij het ingaan van de slotfase van de set een comfortabele voorsprong te pakken. Vanaf dat moment speel Servië de set zakelijk uit.

Set 2

In de tweede set wordt libero Florien Reesink vervangen door Kirsten Knip. In het begin van de tweede set lijkt Nederland wat meer vat te krijgen op het Servische spel, maar in het vervolg van de set komen de TeamNL Volleybaldames maar moeilijk onder de Servische druk uit. Invalbeurten van een sterk spelende Nova Marring en Elles Dambrink ten spijt. De Servische overheersing bij het net is Nederland te machtig. Door een ongelukkige netaanraking van Indy Baijens komt Servië bij 16-24 op setpoint. Dat setpoint wordt door niemand minder dan Bošković binnengeslagen.

Set 3

In de derde set begint Britt Bongaerts op de spelverdeler positie. Via Timmerman, Knollema en Dambrink begint Nederland flitsend. Even gloort hoop door het stadion in Ningbo. Toch lukt het de TeamNL Volleybaldames niet om Servië van zich af te schudden. Tot 11-11 lopen de ploegen gelijk op. Daarna is het woord weer aan Bošković en co. Het opgebouwde verschil komen de TeamNL Volleybaldames in het resterende deel van de set niet meer te boven. Bij 18-24 heeft Servië zes matchpoints. Een uitgeslagen service van Timmerman betekent het einde van de wedstrijd.

Nederland 0-3 Servië (19-25, 16-25, 20-25)

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn