De TeamNL Volleybaldames hebben een belangrijke overwinning geboekt op Duitsland (#12 FIVB ranking). In de vierde en tevens laatste wedstrijd van de eerste ronde in Antalya pakte Nederland een overtuigende 3-1 overwinning.

Duitsland
Het Duitse team is een geduchte tegenstander voor de TeamNL Volleybaldames. In de afgelopen twee jaar verloor Nederland met 3-1 van de oosterburen tijdens de VNL. Duitsland boekte toen goede overwinningen op Thailand, de Dominicaanse Republiek en Japan, wat hen een sterke stijging op de FIVB-wereldranglijst opleverde. Die stijging raakten ze echter weer kwijt door een matig EK. Daardoor heeft Duitsland tijdens deze VNL veel overwinningen en punten nodig om zich nog te kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. De wedstrijd tegen Duitsland is ook een weerzien van verschillende teamgenoten van SSC Palmberg Schwerin en Allianz MTV Stuttgart, die in de Duitse competitie met en tegen elkaar spelen.

Startopstelling
Sarah van Aalen (spelverdeler), Elles Dambrink (diagonaal), Anne Buijs en Marrit Jasper (passer/lopers), Indy Baijens en Juliët Lohuis (middens), Florien Reesink (libero).

Eerste set
Nederland begon sterk en dankzij de goed serverende Marrit Jasper liep het team snel uit naar 4-0. Duitsland voelde zich genoodzaakt een time-out te nemen, wat effectief bleek, want op 6-6 stonden beide teams weer gelijk. Duitsland leek even een voorsprong te nemen, maar een challenge van de Felix Koslowski voorkwam dit. Tot 15-15 bleef de stand gelijk, waarna Nederland het initiatief nam en met 20-16 voor kwam te staan. Duitsland vocht terug tot 23-21, maar een time-out van Nederland zorgde voor de beslissende zet om de set te winnen (25-21).

Tweede set
In de tweede set startten de Volleybaldames in dezelfde opstelling, met Nova Marring op de plek van Anne Buijs. Dankzij Marring liep Nederland uit naar een 7-4 voorsprong, waarop Duitsland een time-out nam. Dit had het gewenste effect, want op 9-9 was de voorsprong verdwenen. De teams gingen gelijk op tot 18-18, maar Duitsland wist via een video challenge de break te forceren en liep uit naar 20-18. Ondanks een time-out van Nederland bleef Duitsland geconcentreerd en won de set met 21-25.

Derde set
Voor de derde set bracht de bondscoach Britt Bongaerts in plaats van Sarah van Aalen in de startopstelling. Nederland begon wederom goed en liep uit naar 5-3, waarna de Duitse bondscoach een time-out nam. Nederland hield echter stand en liep onder aanvoering van Elles Dambrink uit naar een 4-punten voorsprong. Ondanks fouten aan Nederlandse kant kwam Duitsland terug in de wedstrijd (16-16), maar een blok van Nova Marring en een ace van Juliët Lohuis brachten Nederland weer op voorsprong (21-18). Duitsland vocht terug tot 22-22, maar sterk verdedigend werk bezorgde Nederland de set met 25-23.

Vierde set
Duitsland leek de nederlaag in de derde set nog te moeten verwerken en Nederland liep snel uit naar 3-0. Dit leidde tot een vroege time-out van Duitsland, maar Nederland bleef geconcentreerd en bouwde de voorsprong uit naar 11-7. Duitsland vocht terug en verkleinde de achterstand tot 14-12, maar onder aanvoering van Marit Jasper liep Nederland uit naar 18-12. Ondanks verschillende wissels en time-outs van Duitsland, wisten ze niet dichterbij te komen. Juliët Lohuis beëindigde de wedstrijd met een killblock.

De TeamNL Volleybaldames maakten het verschil door beter blokkerend werk (14-7) en minder fouten dan het Duitse team (19-27). Topscorer aan Nederlandse kant was Elles Dambrink met 21 punten.

Nederland – Duitsland: 3-1 (25-21, 21-25, 25-23, 25-20)

Wereldranglijst
Door de 3-1 overwinning pakken de TeamNL Volleybaldames 4.48 punten voor de wereldranglijst. Door deze overwinning is het verschil met de nummer 10 Canada minder dan 4 punten. Op 29 mei om 13.30 uur gaat de VNL verder in Macau, China tegen het thuisland.