December is traditioneel de maand van terugblikken. In tien dagen blikken we terug op tien highlights van het bomvolle (beach)volleybaljaar 2018. Vandaag het laatste hoogtepunt: de overwinningen van het Nederlands mannenteam op powerhouses Brazilië en Frankrijk op het WK Volleybal in Italië en Bulgarije.

Doel voorafgaand aan WK: eerste ronde overleven

De Nederlandse volleyballers mochten dit jaar voor het eerst sinds 2002 weer deelnemen aan het WK Volleybal. Met alleen terugkeren op het hoogste mondiale podium namen de Lange Mannen echter geen genoegen. De internationals van Oranje wilden aan de wereld laten zien dat ze meekunnen met de top.

Voorafgaand aan het WK werd een helder doel gesteld: de eerste ronde overleven. Om dat te doen zou Nederland in de top 4 van poule B moeten eindigen, die bestond uit 6 landen. In het Bulgaarse Ruse zou Oranje moeten kunnen winnen van China en Egypte was de aanname. Tegen Canada zou het team van bondscoach Gido Vermeulen wellicht een kansje hebben, maar grootmachten Brazilië en Frankrijk zouden toch echt te sterk zijn voor de Lange Mannen.

Dat Oranje in de eerste poulewedstrijd kansloos van Canada verloor was best een tegenvaller. Gelukkig herstelde Nederland zich twee dagen later met een welkome 3-1 overwinning op China, een wedstrijd die gewonnen moest worden.

3-1 zege op Brazilië, grootste stunt Nederlandse volleyballers in jaren

In wedstrijd drie trof Oranje olympisch kampioen Brazilië, de nummer één van de wereldranglijst. Bondscoach Gido Vermeulen zorgde voor een verrassing door zijn basisopstelling op meerdere posities te wijzigen ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen China. Wouter ter Maat (diagonaal), Maarten van Garderen (passer/loper) en Michael Parkinson en Tim Smit (middens) waren de nieuwe spelers in het veld. Daan van Haarlem, Thijs ter Horst en Dirk Sparidans waren de enige drie spelers die ook tegen China begonnen.

Na het verlies van de eerste set, domineerde Oranje in het vervolg van de wedstrijd het spel. Met veel bravoure en zonder angst werd de olympisch kampioen met 3-1 verslagen. Diagonaal Wouter ter Maat werd topscorer met 16 punten, gevolgd door Thijs ter Horst met 15 scores. Michael Parkinson onderscheidde zich met 4 killblocks. Een regelrechte sensatie op het hoogste podium.

Overwinning op Brazilië geen incident, ook Frankrijk wordt verslagen

Een dag na de stunt tegen Brazilië mocht Oranje alweer aantreden tegen Frankrijk, de Europees kampioen van 2015. Vermeulen had zijn opstelling opnieuw omgegooid, en dat pakte opnieuw goed uit. Nederland zat volledig in de flow en versloeg het favoriete Frankrijk met 3-2. Heel bijzonder was dat alle veertien spelers een aandeel hadden in de overwinning. Door de overwinningen op Brazilië en Frankrijk verzekerde Nederland zich niet alleen van een plaats in de tweede ronde, maar mocht het zelfs dromen van een langer vervolg op het WK.

Oranje eindigt WK in top acht

Na de stunts tegen Brazilië en Frankrijk werd in de laatste wedstrijd van de eerste ronde ook Egypte aan de zegekar gebonden. Nederland ging als nummer twee door naar de tweede ronde, iets wat van tevoren als onmogelijk werd geacht.

In de tweede ronde, die werd gespeeld in Milaan, won Nederland keurig van Finland, maar bleken Rusland en Italië te sterk. Oranje slaagde er niet in om de derde ronde (laatste zes) te bereiken en belandde op de achtste plaats in de officiële eindklassering. De uitstekende prestaties op het WK zorgden ervoor dat Nederland op de wereldranglijst steeg van de 25e naar de 15e plaats.

Stem op jouw hoogtepunt van 2018!

Op de laatste dag van het jaar is de keuze aan jou: Wat is jouw volleybalhoogtepunt van 2018? Van 31 december t/m 2 januari kun je hier je stem uitbrengen op één van de, door ons geselecteerde, hoogtepunten. Op donderdag 3 januari maken we bekend wat volgens jullie hét volleybalmoment van 2018 is.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×