Oranje boekt historische 3-1 zege op Brazilië

Oranje boekt historische 3-1 zege op Brazilië

De Nederlandse volleyballers hebben zaterdagavond voor een enorme stunt gezorgd door op het WK Volleybal Brazilië te verslaan. Oranje versloeg de regerend Olympisch kampioen en nummer een van de wereldranglijst met 3-1. Nederland speelde ontketend en de equipe van bondscoach Gido Vermeulen verbaast vriend en vijand met deze zege. Zondagavond speelt Oranje tegen Frankrijk, de Europees kampioen van 2015.

Nederland Brazilie Fivb

Opstellingen

Bondscoach Gido Vermeulen begon met een verrassende basisopstelling, die op meerdere posities afweek van de ‘starting seven’ van gisteren tegen China. Wouter ter Maat (diagonaal), Maarten van Garderen (passer/loper) en Michael Parkinson en Tim Smit (middens) waren de nieuwe spelers in het veld. Daan van Haarlem, Thijs ter Horst en Dirk Sparidans waren de enige drie spelers die ook tegen China begonnen.

1e set: Goed spel na slecht begin

Oranje begon wat weifelachtig aan de wedstrijd en keek al snel tegen een 1-5 achterstand aan. Het was jammer dat Nederland al snel achter de feiten aanliep, want in het vervolg van de set speelden de Lange Mannen eigenlijk prima met Brazilië mee. Het gat werd echter niet meer gedicht, en na een foutservice van de ingevallen Nimir Abdelaziz ging de eerste set met 21-25 naar Brazilië.

2e set: Oranje speelt frank en vrij

In de tweede set speelde Oranje frank en vrij. Met fantastisch volleybal werd de Olympisch kampioen in verlegenheid gebracht. Nederland speelde aanvallend en met veel lef en liet nauwelijks een kans liggen. Na een killblock van Parkinson werd het 19-15 en toen even later Ter Horst en Van Garderen twee keer scoorden won Oranje de set met 25-20.

3e set: Lange Mannen ontketend!

In de derde set stoomde het ontketende Oranje gewoon door. Bij Brazilië nam de spanning toe en kwam Luiz Felipe Marques Fonteles, ‘Lipe’, in het veld. Ook de grote man uit de Olympische finale van 2016 kon het verschil niet maken. Bij Nederland pakten de wissels wel telkens goed uit. Jeroen Rauwerdink sleepte zijn team door een lastige fase heen, en ook de dubbele wissel met Nimir Abdelaziz en Wessel Keemink pakte geweldig uit.

Oranje was heer en meester en liep mede dankzij de uitstekend verdelende Van Haarlem uit naar 24-20. Het eerste setpoint werd meteen benut, het was Ter Horst die 25-20 binnensloeg na een goed service van Parkinson.

4e set: Grootste stunt Nederlandse volleyballers in jaren

In de razend spannende vierde set leek Brazilië terug te komen in de wedstrijd. Nederland verspeelde een 18-13 voorsprong en de Zuid-Amerikanen kwamen op 21-21 weer langszij. In plaats van in paniek te raken bleef Oranje ijzig koel. Het was Wouter ter Maat die met een geweldige sprongserviceserie opstond en zijn team naar een ongekende 3-1 zege stuurde. Nadat de Braziliaan Lipe een aanval uitsloeg, ging de set met 25-21 naar Nederland.

Statistieken

Diagonaal Wouter ter Maat werd topscorer met 16 punten, gevolgd door Thijs ter Horst met 15 scores. Michael Parkinson onderscheidde zich met 4 killblocks.

Zondagavond 19.30 uur tegen Frankrijk

Zondagavond, om 19.30 uur Nederlandse tijd, speelt Nederland zijn vierde poulewedstrijd tegen Frankrijk. Deze wedstrijd wordt uitgezonden op Ziggo Sport Extra.

Nederland – Brazilië 3-1 (21-25, 25-20, 25-20, 25-21)

Bekijk hieronder de post match interviews met Gido Vermeulen, Maarten van Garderen, Daan van Haarlem, Nimir Abdelaziz, Wessel Keemink en Jasper Diefenbach:

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×