De Nederlandse volleyballers hebben zondagavond opnieuw voor een enorme stunt gezorgd op het WK Volleybal door wereldmacht Frankrijk met 3-2 te verslaan. De equipe van bondscoach Gido Vermeulen kwam met 2-0 achter maar knokte zich knap naar een 3-2 overwinning. Heel bijzonder was dat alle veertien spelers een aandeel hadden in de overwinning. Maandag speelt Nederland de laatste poulewedstrijd tegen Egypte. Oranje staat op dit moment op de tweede plaats in poule B, achter Canada.

Opstellingen

Bondscoach Gido Vermeulen startte met hetzelfde team dat vrijdag China met 3-1 had verslagen: Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero).

De Franse bondscoach Laurent Tillie, de man van de Nederlandse oud-international Caroline Keulen, koos voor: Benjamin Toniutti, Stephen Boyer, Earvin Ngapeth en Thibault Rossard, Nicolas Le Goff en Barthélémy Chinenyeze en Jenia Grebennikov.

1e set: Oranje verspeelt kansen

De vraag was hoe Nederland vandaag zou starten na de grandioze overwinning van gisteren op Brazilië. Het antwoord op die vraag: geweldig. Oranje nam maar liefst een 10-3 voorsprong nadat zowel Abdelaziz als Ter Horst beiden twee aces scoorden met hun sprongservice.

Na de droomstart verdween de scherpte bij Nederland even. Frankrijk sloop langzaam dichterbij en kwam op 17-17 op gelijke hoogte.

Diefenbach nam in de eindfase van de set vanaf de servicelijn de Franse ster Ngapeth onder vuur, en met succes. Oranje kwam op 23-21 en was zo dichtbij een 1-0 voorsprong tegen de nummer negen van de wereldranglijst. Nederland liet echter wat kansjes liggen en liet Frankrijk ontsnappen. Na een goede service van de ingevallen Kevin Tillie was het Rossard die 23-25 binnensloeg.

2e set: Frankrijk te sterk

In de tweede set kwamen de Lange Mannen er niet aan te pas tegen het soepel spelende Frankrijk. Bij de eerste technische time-out was de achterstand nog te overzien (6-8), maar bij de tweede verplichte onderbreking was het verschil al opgelopen tot vijf punten: 11-16.

Oranje kreeg het gat niet meer gedicht en verloor de set met 19-25 na een score van middenman Le Goff.

3e set: Knappe comeback met nieuw team

Bondscoach Vermeulen besloot in de derde set met een grotendeels nieuw team te starten: Wessel Keemink, Michael Parkinson, Thomas Koelewijn, Maarten van Garderen en Just Dronkers kwamen in het veld te staan bij Jorna en Abdelaziz.

De omzetting pakte goed uit want Oranje kwam met de nieuwelingen terug in de wedstrijd. Abdelaziz werd uitstekend bediend door Keemink en scoorde punt na punt. Maar de grote man aan het einde van de set was middenblokkeerder Parkinson. Zijn killblock op 20-15 was al erg belangrijk, maar toen hij ook 24-21 en 25-21 binnenblokkeerde, zorgde hij eigenhandig voor de setwinst: 25-21.

4e set: Oranje brengt stand op 2-2

In de vierde set leek Frankrijk de verhoudingen te herstellen toen het een 5-10 voorsprong nam. Het verschil leek gemaakt maar Oranje vocht zich knap terug en kwam op 12-12 langszij na een ace van Abdelaziz.

In de bloedstollende fase die volgde bleef Nederland ijzig koel. Op 24-22 verdiende Oranje het eerste setpoint, maar deze werd weggewerkt door de Fransen. Het tweede setpoint, op eigen side-out werd wel benut. Invaller Jeroen Rauwerdink leverde onder hoogspanning een uitstekende pass af bij spelverdeler Keemink die vervolgens netjes Ter Horst bediende. Na een goede smash van Ter Horst kwam de bal in een keer terug over het net en was het Parkinson die attent 25-23 binnensloeg.

5e set: Opnieuw zege tegen topland!

In de vijfde set ging de stand gelijk op, en Nederland wisselde van kant met een 8-7 voorsprong. Van Garderen speelde zeer effectief en scoorde maar liefst drie keer met een tipbal. Ook Keemink maakte indruk, hij toverde uit alle hoeken en standen goede set-ups tevoorschijn.

Op 14-12 leek Nederland de zege binnen te hebben toen een Franse aanval buiten de lijnen belandde. Uit de aangevraagde challenge bleek echter dat de Nederlandse blokkering de bal licht had getoucheerd, waardoor het 14-13 werd in plaats van 15-12.

Een punt later was het Oranje dat met succes een challenge aanvroeg. De aanval van Parkinson leek uit, maar bleek na bestudering van de beelden te zijn geraakt door de Franse blokkering: 15-13.

Statistieken

Nimir Abdelaziz scoorde 31 punten en werd daarmee de absolute topscorer van de avond.

Nederland – Frankrijk 3-2 (23-25, 19-25, 25-21, 25-23, 15-13)

Bekijk hieronder de post match interviews met Nimir Abdelaziz, Michael Parkinson, Gido Vermeulen, Maarten van Garderen, Gijs Jorna en Jasper Diefenbach: