In de tiende speelronde bij de Eredivisie dames was sprake van een heuse vijfsettermania. In vier van de vijf wedstrijden moest er een vijfde set aan te pas komen om een winnaar aan te kunnen wijzen. In de BetCity Eredivisie Mannen nam Active Living Orion de koppositie over van Nova Tech Lycurgus.

Eredivisie dames

In de tiende speelronde bij de Eredivisie dames ging het over ogen en naalden. Voor de neutrale toeschouwer waren het zaterdag stuk voor stuk wedstrijden om de vingers bij af te likken. Voor de mensen met voorkeur was het vooral een aanslag op de nagels. In vier van de vijf wedstrijden moest er een vijfde set aan te pas komen om een winnaar aan te kunnen wijzen.

De wedstrijd die niet op een vijfsetter uitdraaide was – qua scoreverloop – direct de grootste verrassing in speelronde 10. Draisma Dynamo – dat vorige week nog knap won van Djoppz Zwolle Topvolleybal – had geen antwoord op het spel van hekkensluiter Peelpush. Na drie lastige wedstrijd (onder meer een vijfsetter tegen Friso Sneek) stapt de Limburgse formatie weer eens als winnaar van het veld. Het is de eerste keer dit seizoen dat Peelpush de volle buit pakt.

Koploper Friso Sneek had de handen vol aan De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht. Nadat thuisploeg VV Utrecht met de openingsset aan de haal ging, wist Sneek de tweede en derde set naar zich toe te trekken. In de vierde set lag het momentum weer bij de ploeg uit de Domstad. In de beslissende vijfde set sloeg VV Utrecht direct een gaatje (4-1), maar nadat Friso Sneek langszij kwam bij 5-6 was het verzet bij de ploeg van Vera Koenen gebroken.

Eerder op de avond had ook de nummer twee van ranglijst – Djopzz Zwolle Topvolleybal – moeite om de tegenstander van zich af te schudden. SOMAS/Activia – dat zes weken geleden voor het laatst een wedstrijd wist te winnen – liet in de openingsset zien niet met zich te willen laten sollen. Tot en met de vierde set werd door SOMAS/Activia en Djopzz om-en-om een set gepakt. In de vijfde set lukte het Djoppz pas bij 12-12 om los te komen van SOMAS/Activia. Bij 14-12 werd het eerste matchpoint nog weggeslagen. Een punt later kon het publiek in Landstede Sportcentrum tevreden op zoek naar een overwinningsdrankje.

Bij de wedstrijd tussen Sliedrecht Sport en Apollo 8 was de derde plaats de inzet. Dat beide ploegen elkaar weinig ontlopen bleek wel uit de standen van de eerste twee sets. De eerste set ging naar thuisploeg Sliedrecht (25-23). Aan het einde van de tweede set stonden dezelfde cijfers op het scorebord alleen in andere volgorde. Daarna wonnen beide ploegen een set.

In de vijfde set nam Apollo 8 de leiding. De 3-8 voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Bij 13-14 kreeg Apollo 8 desondanks een matchpoint. Nadat de ploeg van Thijs Oosting vier setpoints niet wist te verzilveren, sloeg Sliedrecht bij het eerste matchpoint direct toe (19-17).

Geheel in de stijl van speelronde 10 hadden ook Visser Assen/Sudosa-Desto en Voltena vijf sets nodig om tot een winnaar te komen. In De Basis viel de beslissing pas halverwege die vijfde set. Bij 8-8 maakte Visser Assen/Sudosa-Desto vier punten op rij. Een reeks die Voltena in het restant van de set niet meer te boven kwam.

Door de overwinning op Voltena nestelt Visser Assen/Sudosa-Desto zich steviger in de subtop. De nederlaag van Draisma Dynamo zorgt voor een gat van zes punten tussen Visser Assen/Sudosa-Desto (nummer 6) en Draisma Dynamo (11 punten). Voltena is door de nederlaag nu de hekkensluiter van de Eredivisie dames. Weliswaar heeft SOMAS/Activia – dat op de voorlaatste plaats staat – hetzelfde aantal punten.

BetCity Eredivisie Mannen

Op de zaterdagavond van de negende speelronde in de BetCity Eredivisie Mannen heeft Simplex SSS voor een verrassing gezorgd door te winnen van Numidia VC Limax. Ook Draisma Dynamo, VoCASA en Scherp in Packaging ZVH mochten drie punten bijschrijven.

Het lukte dit seizoen niet tegen Active Living Orion, Nova Tech Lycurgus en Draisma Dynamo, maar tegen Numidia VC Limax weet Simplex SSS deze zaterdagavond wel te stunten. Numidia VC Limax verkeerde de afgelopen tijd in goede vorm, maar moest afgelopen week voor de Challenge Cup naar Roemenië en had door die lange reis wellicht nog wat vermoeidheid in de benen.

De overwinning zal voor Paul van der Ven en zijn mannen echter niet minder lekker smaken. Het einde van de derde set bleek beslissend voor de uitslag. Numidia VC Limax had twee punten voorsprong bij de big points, maar Simplex SSS scoorde vier punten op rij en pakte de set. Het verzet van de gasten uit Limburg was daarna gebroken en de thuisploeg pakte vervolgens overtuigend de drie punten (25-19, 20-25, 25-23, 25-20). Steijn van den Bos had als invaller een belangrijk aandeel in de overwinning (11 punten, 64% aanval).

Sliedrecht Sport had ook getekend voor zo'n stunt tegen Draisma Dynamo, maar de Sliedrechtse ploeg kon de regerend landskampioen niet verrassen. Alleen in de derde set werd het spannend, maar Sliedrecht Sport werd niet beloond voor het harde werken. In de eerste twee sets was het verschil groot, met name in set twee serveerde Draisma Dynamo ijzersterk.

Sjors Tijhuis was één van de uitblinkers en werd topscoorder (13 punten, 6 aces). VoCASA won voor de tweede keer op rij door op bezoek bij het Talent Team Papendal met ruim verschil te winnen (18-25, 20-25, 13-25). Aanvallend maakte de Nijmeegse ploeg het verschil tegen de jonge talenten. Met name Stijn de Ruiter (14 punten en Mees Blom (8 punten, 78% aanval) waren op dreef voor VoCASA.

Scherp in Packaging ZVH en Prima Donna Kaas Huizen zijn elkaars directe concurrenten en troffen elkaar op zaterdag in Zevenhuizen. Het publiek kreeg in de eerste twee sets een echte strijd te zien, beide keren eindigend in het voordeel van de thuisploeg. Yvo Lunsing, die een uitstekende wedstrijd speelde, was met twee punten op rij van grote waarde in de eerste set die nipt gewonnen werd door ZVH (28-26).

In de tweede set kreeg PDK meerdere setpoints niet te verzilveren en pakte ZVH ook nu met miniem verschil de setwinst (29-27). Daarna kwam PDK er niet meer aan te pas en verloor het de derde set en de wedstrijd (25-19). Het team van Teun Buijs zal zich eens flink achter de oren moeten krabben wat betreft de foutenlast. Het maakte in totaal 39 eigen fouten, meer dan twee keer zoveel als de thuisploeg (18 fouten).

De BetCity Eredivisie Mannen werd afgesloten met de topper tussen koploper Nova Tech Lycurgus en Active Living Orion. Nova Tech Lycurgus speelde woensdagavond voor het eerst dit seizoen in de nieuwe thuishal. Ook deze zondag was Martiniplaza het decor. Gesteund door de eigen fans trok Lycurgus de eerste set naar zich toe.

Aan de hand van Cole Gillis en Cal Fisher maakte Nova Tech Lycurgus aanvallend en serverend het verschil in de eerste set (25-18).

Dirk Sparidans, hoofdcoach van Active Living Orion, bracht spelverdeler Liam McCluskey en passer-loper Sakari Mäkinen binnen de lijnen en zag dat die keuzes goed uitpakte. Het spelbeeld kantelde dan ook volledig in het voordeel van Active Living Orion, terwijl Nova Tech Lycurgus moeite had om de side-out te maken en de servicedruk zag afnemen. Het duurde dan ook niet lang voordat de stand gelijk getrokken werd (18-25).

Nova Tech Lycurgus wist zich nog wel te herpakken aan het begin van de derde set, maar moest halverwege toestaan dat de gasten uit Doetinchem een paar punten uitliepen aan de hand van de Finse diagonaal Samuli Kaislasalo en passer-loper Tom Koops. Het was Koops die uiteindelijk het setpoint binnen mocht slaan (20-25). Al snel in de vierde set bleek dat de ploeg van Arjan Taaij niet bij machte was om tegen Active Living Orion een vijfsetter af te dwingen.

De servicefouten stapelden zich op voor de thuisploeg, terwijl Active Living Orion de foutenlast laag wist te houden. Met ruime setwinst (18-25) trok de Doetinchemse formatie de wedstrijd definitief naar zich toe en heroverde het, ondanks dat het nog een wedstrijd minder heeft gespeeld, de koppositie. Gillis werd met 19 punten (51% aanval) topscoorder, Orion had met Kaislasalo (18 punten, 54% aanval) en Koops (17 punten, 52% aanval) twee uitblinkers.

Door de overwinning neemt Orion de koppositie in de BetCity Eredivisie Mannen over van Lycurgus. Het verschil bedraagt twee punten en daarbij moet worden aangetekend dat Orion een wedstrijd minder heeft gespeeld.