De Nederlandse volleybalsters zijn vrijdagavond de Rabobank Super Series begonnen met een 3-2 zege op Japan. In het uitverkochte en snikhete Topsportcentrum IISPA in Almelo werkte Oranje een nuttige oefeninterland af tegen het gastland van de komende Olympische Spelen. Nederland bereidt zich voor op het olympisch kwalificatietoernooi, dat volgend weekend wordt gespeeld in het Italiaanse Catania. Zaterdag spelen Nederland en Japan in Den Haag opnieuw tegen elkaar.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison koos in Almelo voor een basisopstelling met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens), Anne Buijs en Maret Balkestein-Grothues (passer/lopers) en Myrthe Schoot (libero).

1e set

Oranje ging flitsend van start en het was Anne Buijs die met een snoeiharde pipe-aanval 1-0 op het scorebord zette. Japan, dat als gastland automatisch is geplaatst voor de Olympisch Spelen, kon tot 12-12 aanhaken maar verloor daarna de aansluiting.

Nederland nam een 16-14 voorsprong na een ace van Lonneke Sloetjes en liep verder uit met Britt Bongaerts en Celeste Plak als dubbele wissel in het veld. Met Anne Buijs als uitblinker werd de set gewonnen met 25-17.

2e set

In de tweede set speelde Nederland zo mogelijk nog dominanter. Oranje liep opnieuw halverwege de set uit, en opnieuw waren Britt Bongaerts en Celeste Plak succesvol als invalsters. De volleybaldames blokkeerden sterk en wonnen de set met ruim verschil (25-17) na een ace van Britt Bongaerts.

3e set

Met Nika Daalderop op de positie van Maret Balkestein-Grothues begon Oranje aan de derde set. Nederland leek onderweg naar een 3-0 zege toen het op 18-13 kwam, maar niets was minder waar. Na een slordige fase liet Oranje Japan op 21-21 langszij komen, en daarna gaf het zelfs de set uit handen: 25-27.

4e set

In de vierde set stelde bondscoach Jamie Morrison een bijna compleet nieuw team op: Britt Bongaerts (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Nicole Koolhaas en Juliët Lohuis (middens), Nika Daalderop en Marrit Jasper (passer/lopers) en Kirsten Knip (libero).

Tot 16-14 ging Oranje keurig aan de leiding, maar hierna nam Japan het initiatief over. Met name verdedigend vielen er onnodig veel ballen bij Nederland op de grond, het gevolg van miscommunicatie. Japan won de set met 23-25 en dwong zo een tiebreak af.

5e set

Jamie Morrison hield het vertrouwen in zijn speelsters en liet zijn team uit de vierde set staan in set vijf. Dat vertrouwen betaalden de speelsters terug. Het was Britt Bongaerts die met een belangrijk killblock het eerste echte verschil maakte (8-5), en na de kantwissel denderde de Nederlandse trein door. Het eerste matchpoint op 14-10 werd nog niet benut, maar een punt later was het Nika Daalderop die met een pipe 15-11 binnensloeg en zo de wedstrijd in stijl beëindigde.

Zaterdag opnieuw tegen Japan

Zaterdag speelt Nederland voor de tweede en laatste keer tegen Japan. In Sportcampus Zuiderpark in Den Haag treffen beide teams elkaar opnieuw om 18.00 uur. Er zijn nog tickets voor deze wedstrijd, die kunnen hier worden besteld.

Nederland – Japan 3-2 (25-18, 25-17, 25-27, 23-25, 15-11)

Foto: Rudy Biekart

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn