Van 12 t/m 29 september organiseert Nederland samen met Frankrijk, België en Slovenië het EK Volleybal voor mannen. Het is na 1985 en 1997 de derde keer dat Nederland dit elitetoernooi mag organiseren. De Nederlandse speelsteden zijn Rotterdam (Ahoy), Amsterdam (Sporthallen-Zuid) en Apeldoorn (Omnisport).

Toernooiformule 
Aan het EK nemen 24 landen deel die zijn verdeeld over 4 poules van 6. De top 4 van iedere poule plaatst zich voor de achtste finales. In Nederland wordt gespeeld t/m de kwartfinale. De halve finales vinden plaats in Slovenië en Frankrijk, de wedstrijd om het brons en de finale in Frankrijk.

De kansen voor Oranje
Nederland speelt tegen Montenegro, Oekraïne, Polen, Estland en Tsjechië. De absolute favoriet is Polen, zij zijn de huidige wereldkampioen en staan op de Europese ranglijst op de vijfde plaats. Nederland bezet de negende stek na een goed WK. Tsjechië en Estland staan op plaats 12 en 13, dit zijn ploegen waar Nederland flink aan gewaagd is. Oekraïne (19) was in de European League van 2018 nog tegenstander van Oranje, zij wisten een van die twee wedstrijden te winnen. EK-debutant Montenegro staat 21e. In 2014 stonden de beide teams voor het laatst tegenover elkaar, zowel Nederland als Montenegro wonnen een duel. Een plek bij de beste vier van de poule is voor de Lange Mannen het grote doel, iets wat zeker haalbaar is.

Rotterdam
Oranje, dat in september 2018 verrassend in de top acht eindigde op het WK in Italië en Bulgarije, speelt zijn eerste drie poulewedstrijden (tegen Montenegro, Oekraïne en Polen) op 13, 14 en 15 september in de Rotterdamse sporttempel Ahoy. De wedstrijd op zondag 15 september tegen wereldkampioen Polen is uitverkocht, dat betekent dat er bijna 11.000 toeschouwers aanwezig zijn. Dit is een evenaring van de EK-finale bij de vrouwen uit 2015.

Amsterdam
Poulewedstrijden vier en vijf (tegen Estland en Tsjechië) van Nederland worden op dinsdag 17 en woensdag 18 september gespeeld in de Amsterdamse Sporthallen-Zuid. Deze historische locatie vlakbij het Olympisch Stadion was jarenlang de thuisbasis van Oranje. In de hoofdstad werd in 1985 de finaleronde van het EK gespeeld. De wedstrijden in Amsterdam zijn beslissend voor de eindrangschikking in de poule en dat heeft direct invloed op de sterkte van de tegenstanders in de knock-out fase.

Apeldoorn
Als een van de bekendste volleybalsteden van Nederland herbergt Apeldoorn roemruchte verenigingen als Dynamo en Alterno. De afgelopen jaren werden er vele grote volleybalevenementen georganiseerd in deze Gelderse stad zoals het WK en EK Beachvolleybal, het EK Volleybal Vrouwen 2015 en andere internationale competities zoals de Volleyball Nations League. In Apeldoorn wordt gespeeld in Omnisport, de prachtige topsportaccommodatie aan De Voorwaarts.

In Apeldoorn worden twee achtste finales gespeeld op zaterdag 21 september en de kwartfinale op maandag 23 september. Indien Oranje de poulefase overleefd, dan spelen de Lange Mannen sowieso in Apeldoorn.

EK-historie
In 1985 organiseerde Nederland voor het eerst het EK Mannen. De speelsteden waren destijds Voorburg, Zwolle, Den Bosch, Groningen en Amsterdam. Het Oranje van bondscoach Geert Trompetter, nog in het pre-Bankras tijdperk, eindigde als tiende. In 1997 begon het Nederlands team van bondscoach Toon Gerbrands als Olympisch kampioen als favoriet aan het EK in eigen land, dat in Den Bosch en Eindhoven werd gespeeld. De Lange Mannen maakten hun favorietenrol volledig waar, verloren in het hele toernooi slechts een set en werden glansrijk Europees kampioen.

Tickets
Zorg dat je je kaarten vandaag nog koopt! Het gaat hard en je wil je plekje niet mislopen bij dit mooie EK in Nederland! Klik hier om je tickets te kopen. Check voor meer info onze EK-pagina.

Foto: FotoHoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn