Vanaf aanstaande vrijdag spelen de 32 beste Nederlandse teams van dit seizoen voor de felbegeerde titel op het BetCity Nederlands Kampioenschap beachvolleybal. In drie dagen wordt bepaald wie zich een jaar lang Nederlands Kampioen mag noemen. Op vrijdag begint het toernooi met de kwalificaties, zaterdag is het hoofdtoernooi en zondag worden de finales gespeeld.

Traditiegetrouw vindt het Nederlands Kampioenschap plaats in het The Hague Beach Stadium in Scheveningen, waar ruimte is voor meer dan 2000 bezoekers. Veel volleyballiefhebbers weten ieder jaar weer hun weg te vinden naar Nederlands bekendste badplaats voor de apotheose van het beachvolleybalseizoen. Voor al deze amateursporters is er dit jaar ook een mooie titel te verdedigen: het Nederlands Kampioenschap Amateurs. Pal naast het stadion waar het reguliere Nederlands Kampioenschap wordt gehouden, zal het Nederlands Kampioenschap voor amateurs op zaterdag worden afgewerkt. Dit betekent dat iedereen binnen zijn/haar niveau de mogelijkheid heeft om Nederlands Kampioen te worden. Al deze beachvolleyballers kunnen zich laten inspireren door een mooi deelnemersveld bij de top.

Deelnemersveld
Bij de dames zijn de grote afwezigen Katja Stam en Raïsa Schoon. Zij spelen het Elite 16-toernooi in Montréal, Canada, om zo hopelijk belangrijke punten te scoren voor de Olympische ranking. Wel aanwezig tijdens het Nederlands Kampioenschap zijn de zussen Van Driel en Piersma. Mexime van Driel en Emma Piersma zijn als eerste geplaatst, gevolgd door Emi van Driel en Brecht Piersma. Laatstgenoemde verdedigt haar titel dit jaar dus met een andere partner. Vorig jaar werd Piersma Nederlands Kampioen met Wies Bekhuis, die nu als concurrent mag worden beschouwd. Bekhuis is als derde geplaatst met Kirsten Bröring en zijn samen een goede outsider voor de titel.

Bij de mannen ook zeker twee ontbrekende teams vanwege de Elite 16 in Montréal. Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen, Matthew Immers/Yorick de Groot staan daar in het hoofdtoernooi. Leon Luini en Christiaan Varenhorst doen daarnaast nog een gooi via de kwalificatierondes. Mochten zij daar niet doorheen komen, vliegen ze terug om alsnog het Nederlands Kampioenschap te spelen. Zij zullen daarin worden uitgedaagd door onder andere Sam van der Loo en Steven van de Velde. Vorig jaar wist Steven al met een gelegenheidspartner Nederlands Kampioen te worden en dat probeert hij dit jaar dunnetjes over te doen. Zijn maatje van vorig jaar, Mart van Werkhoven, is een van de grootste uitdagers voor de titel. Hij treedt aan met Thijs Nijeboer. Andere outsiders voor het podium zijn Heemskerk/Toet en Hogenhout/Versteegen.

Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn