Het Nederlands dames zitvolleybalteam heeft de afgelopen maanden een verandering ondergaan. Na de teleurstellende achtste plaats op het WK Zitvolleybal in eigen land, heeft bondscoach Pim Scherpenzeel, in overleg met de Nevobo, besloten om een nieuwe koers in te slaan. Het nationale team is nagenoeg compleet vernieuwd en gaat vooral jonge speelsters opleiden om in de toekomst weer de internationale top te kunnen bereiken.

Mutaties in selectie

Op de laatste dag van het WK in juli 2018 namen de grootheden Elvira Stinissen (275 interlands) en Djoke van Marum (333 interlands) al afscheid van Oranje. Na de evaluatie van het WK werd om uiteenlopende redenen ook afscheid genomen van sterkhouders als Anke van der Blij, Ellen Ceelen, Anne Raben, Jacqueline Koppers, Paula List en Karin van der Haar. Al deze speelsters hebben enorm veel betekend voor het Nederlands zitvolleybalteam.

Renske den Haan en Jamie Bos blijven onderdeel van het Nederlands team. Hong Zhao wordt assistent-trainer/coach en trainingslid.

Nieuw fundament

Bondscoach Pim Scherpenzeel licht de koerswijziging van de zitvolleybalsters toe:

“De afgelopen jaren hebben we met ons team niet altijd de hoge doelen verwezenlijkt die we onszelf hadden gesteld. Bijvoorbeeld de achtste plaats op het WK in Nederland was niet waar we voor gingen. Het is nu tijd om opnieuw te beginnen met een jonge en ambitieuze groep. Dit betekent dat voor het Nederlands zitvolleybalteam de komende tijd de nadruk ligt op opleiden. We trainen keihard om een nieuwe generatie talenten op te leiden waarmee we in de toekomst weer voor de medailles willen spelen.”

Het gevolg van deze koerswijziging is dat de Nederlandse zitvolleybalsters dit jaar niet deelnemen aan het EK Zitvolleybal in Budapest.

Nederland haakt aan bij Europese ontwikkeling

In Oranje worden nu ook (nog) niet-classificeerbare spelers opgenomen, d.w.z.: speelsters zonder lichamelijke beperking. Om de sport toegankelijker te maken en te laten groeien gaat PVE (ParaVolley Europe) vanaf dit jaar waarschijnlijk ook speelsters zonder classificatie toelaten aan haar competities (of een deel daarvan). Het doel hiervan is om zitvolleybal zowel kwantitatief als kwalitatief te laten groeien. Bondscoach Pim Scherpenzeel ondersteunt deze ontwikkeling en voerde deze wijziging door in zijn selectiebeleid.

Open structuur in trainingsgroep

In de open structuur van het Nederlands team is ruimte voor nieuwe volleybalsters om aan te sluiten in het programma. Het hebben van een lichamelijke beperking is daarvoor niet per se noodzakelijk. Heb je interesse om een keer mee te doen, neem dan vrijblijvend contact op met bondscoach Pim Scherpenzeel: pim.scherpenzeel@nevobo.nl

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn