DELA EK Beach

Zwitserse verrassing na zwaar bevochten zege op Letten

Het Zwitserse duo Beeler/Krattinger heeft zich na een zware wedstrijd geplaatst voor de kwartfinale. Zowel Beeler/Krattinger als hun tegenstander Plavins/Tocs uit Letland wonnen een set, waardoor de wedstrijd beslist werd in de derde set. Een zenuwslopende strijd volgde, maar uiteindelijk was het duo uit Zwitserland met 16-14 de zenuwen beter de baas.

Op de wereldranglijst staan de Letten ruim twintig plaatsen hoger dan hun Zwitserse collega’s, maar tijdens een knock-out wedstrijd gelden andere wetten. Dat werd wel vanaf het begin duidelijk toen de tribunes waren volgestroomd en het zonnetje op de Neude brak inmiddels door. Waar bijna iedereen had verwacht dat het Letse duo gelijk de leiding zou nemen, waren het Beeler en Krattinger die lieten zien dat ze zich niet zomaar gewonnen zouden geven. In de vorige set kwam het gevaar uit Letland vooral van Tocs, maar deze wedstrijd stokte zijn aanval en ook zijn blokkering was niet wat het gisteren was. De Zwitsers namen brutaal de leiding en de Letten moesten echt werken voor de punten. De eerste set werd wel binnen gehaald, maar het was moeizaam.

De tweede set ging tot 18-18 gelijk op, totdat Nico Beeler opeens meerdere punten achter elkaar maakte. De 25-jarige Zwitser stond bij een aanval van de Letten goed gepositioneerd aan het net en kon met zijn lange armen zorgen voor een goed blok. Daarna haalde hij eigenhandig de tweede set binnen door de bal goed langs de lijn weg te leggen. De toeschouwers in het stadion op de Neude gingen er eens goed voor zitten. De derde set zorgde voor een soortgelijk spektakel. Tot 14-14 was het stuivertje wisselen en wist niemand meer naar wie de winst zou gaan. Op 14-14 zorgde een servicefout aan de kant van de Letten voor matchpoint voor de Zwitsers. Het einde was een anticlimax. Edgars Tocs leek door een geplaatste diagonaal voor 15-15 te zorgen, maar de bal werd door ieders verbazing uitgegeven.

De Zwitser Nico Beeler kon het niet geloven dat ze hadden gewonnen en jutte het publiek op: er barstte een feest los in het stadion. Na afloop was hij echter nuchter: “We hebben ons best gedaan. Nu wacht ons een moeilijke wedstrijd tegen de Spanjaarden waar we alles moeten geven.” Dat de Letten werden uitgeschakeld zorgde voor een kleine schok: “We hadden dit niet verwacht, maar soms gaat het niet allemaal zoals je had gehoopt,” aldus Edgars Tocs.

Aangezien de Spanjaarden Herrera/Gavira de eerste wedstrijd van de ochtendsessie hadden gewonnen, betekent dat de Zwitsersen later op de middag de degens met het Spaanse duo zullen kruisen. De Spanjaarden zullen in dit duel de favoriet zijn.

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×