244-voudig international Femke Stoltenborg stopt bij Oranje

244-voudig international Femke Stoltenborg stopt bij Oranje

International Femke Stoltenborg (28 jaar) stopt bij Oranje. De spelverdeelster uit Harreveld kwam maar liefst 244 keer uit voor het Nederlands team. Stoltenborg, die in 2018 voor het laatst tot de wedstrijdselectie van de Volleybaldames behoorde, blijft voorlopig wel actief op het hoogste clubniveau.

Femke Stoltenborg maakte in 2010 haar debuut in het Nederlands team op de Montreux Volley Masters tegen Cuba. De 1,90 meter lange Achterhoekse was daarna jarenlang een vaste waarde in Oranje. Op het wereldkampioenschap van 2014 in Italië was ze de startende spelverdeelster en in 2015 en 2016 maakte ze samen met haar teamgenoten de stap naar de absolute wereldtop. De hoogtepunten in het nationale team waren het EK-zilver van 2015 en de prachtige top vier klassering op de Olympische Spelen van 2016. Ook in 2017 won ze zilver op het EK.

“Los van de mooie prestaties die we met elkaar hebben behaald, zal vooral het hechte teamgevoel mij altijd bijblijven”, licht Stoltenborg toe. “Ik voel me heel bevoorrecht dat ik al die jaren in dit team heb mogen spelen. Ik heb mij altijd erg op mijn plaats gevoeld en heb zoveel leuke mensen leren kennen. Met name de periode onder Giovanni Guidetti, in 2015 en 2016, was uniek. De flow die toen in ons team zat was heel bijzonder.”

Op clubniveau speelde Stoltenborg in de hoogste liga’s van Nederland, Duitsland, Italië, Polen en Roemenië. Onlangs keerde ze terug naar Nederland uit het Roemeense Blaj, waar de competitie vanwege het coronavirus is stilgelegd.

Stoltenborg speelde in 2018 haar laatste interlands. Hierna kozen de bondscoaches Jamie Morrison en Gianni Caprara voor Laura Dijkema en Britt Bongaerts als spelverdeelsters. De Achterhoekse gaat zich nu voorbereiden op een maatschappelijke carrière. “Ik hoop aankomende zomer mijn bachelor psychologie af te ronden en ben daarnaast begonnen met het TeamNL@work traject van NOC*NSF”, vertelt Stoltenborg. “Ik vind het belangrijk om iets inhoudelijks naast het professionele volleybal te doen en ik heb zin om uit te vinden waar mijn talenten op het maatschappelijk vlak liggen.”

Overzicht clubcarrière:

Longa’59
Volleybalschool Sourcy
HAN Volleybal (Talent Team)
TVC Amstelveen
Dresden (Duitsland)
Hamburg (Duitsland)
Aken (Duitsland, twee periodes)
Stuttgart (Duitsland, twee periodes)
Forli (Italië)
Lodz (Polen)
Blaj (Roemenië)

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×