De ontknoping van de titelstrijd bij de heren is ongelooflijk spannend. In een sfeervol MartiniPlaza wist Achterhoek Orion vanavond na twee verloren set alsnog toe te slaan tegen regerend landskampioen Abiant Lycurgus: 2-3 (25-17, 25-13, 23-25, 29-31, 11-15). Dat levert een 2-1 voorsprong in de best-of-five serie op en dus kan Orion aanstaande zondag in eigen huis de landstitel veroveren.

Het leek een snelle wedstrijd te worden in Groningen. In de eerste set was Abiant Lycurgus goed op dreef en de bezoekers uit Doetinchem wisten totaal niet in het spel te komen. Achterhoek Orion maakte passend veel fouten en was ook aanvallend zwak. Het werd daardoor rap 25-17 voor de regerend landskampioen.

Ook in de tweede set was de thuisploeg heer en meester in het veld. Orion had niks in te brengen en de regerend kampioen maakte indruk dankzij een goed blok van uitblinker Dennis Borst en sterk serverend werk denderde Lycurgus volledig over de gasten heen: 25-13. De Groningers leken op weg te zijn naar een comfortabele zege en voorsprong in de race om de titel, maar dat liep even anders.

In de eerste twee sets kwam de Israëlische sterkhouder van Orion, Shalev Saada, er niet aan te pas. Hij maakte aanvallend veel fouten en werd ook even gewisseld. Maar hij knokte zich knap terug in wedstrijd en nam zijn ploeg op sleeptouw in de derde set.

Hij was blokkerend weer sterk en de Doetinchemse heren kwamen op een mooie voorsprong van 6-14. Maar de thuisploeg bleef hard werken en verkleinde via invaller Geoffrey van Gent de achterstand tot slechts 1 punt. Saada hield het hoofd koel en maakte na een fout het alsnog zelf af: 23-25.

Het kon alle kanten op in de vierde set en het publiek zat constant op het puntje van de stoel. Eerst nam Orion een marge van drie punten, maar routinier Wytze Kooistra stond even op en bracht met twee geweldige punten de Groninger weer op 17-18. Daarna ging het heen en weer, via 21-21 werd het 24-24 en niemand durfde meer geld in te zetten.

Na een ace van Kooistra kwam Lycurgus op matchpoint, maar Orion wist de stand weer gelijk te trekken. Nadat de thuisploeg drie matchpoints niet benutte, sloeg Orion op het derde setpoint wel toe en sleepte daarmee een allesbeslissende vijfde set uit het vuur: 29-31.

Dat gaf Orion vleugels, in de vijfde set begonnen ze erg fel dan kwamen op 5-8. In de side-out was de ploeg uit de Achterhoek erg sterk, Lycurgus wist geen vat te krijgen op het gevarieerde spel vol vechtlust van Orion.

Saada, die zijn kracht weer liet zien, scoorde de 10-14 en daarmee stonden er vier matchpoints voor Orion op het scorebord. De Groningers werkten de eerste nog weg, maar daarna maakte Saada het af met een ijzersterk blok: 11-15 en daarmee 2-3.

Het staat nu 2-1 voor Orion in de best-of-five serie en daardoor kan Achterhoek Orion op zondag 5 mei voor het eigen publiek in de SaZa Topsporthal in Doetinchem de landstitel veroveren. Die wedstrijd zal om 13.30 uur starten en er wordt ook live verslag van gedaan door de NOS.