Active Living Orion heeft zichzelf tot kampioen van de BetCity Eredivisie Volleybal gekroond na een derde triomf vandaag. Ondanks de pogingen van Draisma Dynamo om de ontknoping in de best-of-five serie eerder deze week uit te stellen, werd het epische duel uiteindelijk beslecht in een bomvolle Draisma Dynamo Arena in Apeldoorn, waar Orion in vier zinderende sets de overhand had.

Dynamo startte met dezelfde line-up die eerder deze week de overwinning in Doetinchem behaalde, met Jack Williams en Cas Abraham. Dat team begon goed en pakte een voorsprong van vijf punten met een glansrol voor de sterk spelende Erik van der Schaaf. Dirk Sparidans greep direct in door de net weer herstelde Tom Koops in te brengen. Orion kwam daardoor terug in de set, maar moest die toch aan Dynamo laten met 25-21. Was dit een opmaat naar de ultieme comeback van Draisma Dynamo in de kampioensrace?

In de tweede set schakelde Orion duidelijk een versnelling hoger. Met Koops nog steeds in het veld, werd Orion gevaarlijker en kreeg spelverdeler Bartunek meer opties in de aanval. Bartunek leidde Orion naar een voorsprong van zes punten halverwege de set, die vergelijkbaar was met de tweede set eerder die week in Doetinchem. Orion bouwde hun voorsprong uit tot tien punten en pakte de set uiteindelijk met 14-25.

Beide teams begonnen sterk in de derde set. Dynamo wist aanvankelijk een voorsprong te nemen, maar vier opeenvolgende punten van Tom Koops, inclusief twee aces, brachten Orion weer aan de goede kant van de score. Dynamo begon fouten te maken en dat strafte Orion genadeloos af. De Doetinchemse ploeg keerde de set om en sleepte met 22-25 de setwinst binnen.

In een zinderende vierde set gaf Dynamo, aangemoedigd door een uitzinnig publiek, zich niet zomaar gewonnen. Elk punt werd fel bevochten. Ondanks enkele servicefouten van Dynamo, bleef het team dicht in de buurt van Orion. Halverwege de set nam Orion het initiatief. Met uitstekend blokkerend werk van Jannes van der Ham kon de ploeg een voorsprong van drie punten opbouwen. Nog éénmaal wist Dynamo zich terug te vechten en het verschil terug te brengen tot één punt, maar Orion hield stand. Met een prachtige middenaanval van Van der Ham werd de overwinning veiliggesteld. Eindstand: 23-25 en 1-3 in de wedstrijd. Het meegereisde publiek uit Doetinchem ging uit z'n dak na het laatste punt, net als het team.

De emoties waren duidelijk zichtbaar bij coach Dirk Sparidans, wat laat zien hoeveel spanning er stond op het binnenhalen van de derde titel in de clubhistorie en de eerste sinds seizoen 2018/2019. Met het binnenhalen van het kampioenschap, en al eerder de beker, heeft de club de dubbel binnengehaald, een prestatie van formaat.