De ‘Roster 100’ is een lijst opgesteld door wereldvolleybalbond FIVB en bevat honderd spelers/speelsters en teams die de volleybalwereld hebben beïnvloed en in vervoering hebben gebracht met hun prestaties en verhalen in de jaren 2010 - 2020. Namens Nederland zijn Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen opgenomen in de ‘Roster 100’. De FIVB schreef onderstaand profiel over het meest succesvolle Nederlandse beachteam uit de geschiedenis.

Lees ook: Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst verkozen in FIVB Roster 100
Lees ook:
Lonneke Sloetjes verkozen in FIVB Roster 100

Even na een Zoom-call met Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen kwam Brouwer, de verdediger van de twee, tot een grappig besef: over iets meer dan een maand zouden hij en Meeuwsen hun 10-jarig jubileum als partners vieren.

"Shit," zei hij. "Ik zal bloemen moeten kopen."

Ze hebben een opmerkelijk partnerschap gehad tot nu toe, die twee. Een die ze een wereldtitel, olympisch brons, een half miljoen dollar aan prijzengeld, Red Bull-sponsoring en genoeg medailles opleverde om nu al de boeken in te gaan als een van de succesvolste teams uit de Nederlandse geschiedenis. Er zijn wereldwijd meer grote beachvolleybalteams die dit hebben gepresteerd, maar geen enkel actief team speelt al 10 jaar lang samen.

Brouwer Meeuwsen Roster 100 website formaat

In deze Roster 100 serie van de meest invloedrijke en impactvolle teams van het afgelopen decennium, is geen enkel team, behalve Brouwer en Meeuwsen, de hele 10 jaar samen geweest. Alleen de Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo komen in de buurt, zij begonnen in april 2011, een paar maanden na Brouwer en Meeuwsen.

Ze lachen er nu om, denkend aan hun eerste toernooi, een country quota voor een satellite in Aalsmeer dat plaatsvond in januari 2011. Ze verloren in de laatste ronde van hun landgenoten Marco Daalmeijer en Richard de Kogel met 11-15 in de derde set.

2011 was inderdaad een hele tijd geleden voor de twee. Brouwer herinnert zich nog, op een FIVB-evenement in 2011, hun eerste jaar samen op de tour, dat hij in een lift stond naast Phil Dalhausser, destijds de beste speler ter wereld.

"Ik had zoiets van ‘ohhhh’," herinnert Brouwer zich lachend. En het is grappig, want twee jaar later wonnen hij en Meeuwsen in Polen de WK-titel die hun carrière tot nu toe heeft gekenmerkt.

Brouwer Meeuwsen WK 2013

"Het was bijna alsof we een voorsprong kregen met zo'n groot resultaat", zei Brouwer, die ook opmerkte dat hij en Meeuwsen voorafgaand aan die WK-titel niet eens samen een halve finale hadden gespeeld op de World Tour. Wat er daarna gebeurde, was echter enigszins voorspelbaar: ze kwamen weer met beide benen op de grond te staan.

Het seizoen 2014 werd vooral gekenmerkt door teleurstellingen. Er werden geen halve finales bereikt en geen medailles gewonnen. In veel landen is dit het type seizoen dat partnerschappen opbreekt.

In Nederland was het precies wat ze nodig hadden.

"Het is het typische verhaal van twee jongens die misschien te jong zijn, een grote titel winnen en een beetje ontspannen en niet gretig genoeg zijn om op dit echt hoge niveau te blijven presteren, maar een beetje achterover leunen," zei Brouwer. "We hadden dat slechte jaar nodig om ons weer wakker te schudden."

Het is juist die mentaliteit die zou kunnen verklaren waarom ze dit zo lang hebben kunnen doen. Tegenslagen duwen hen niet naar andere partners; maar brengen ze weer samen. In plaats van zich af te vragen hoe goed ze elders zouden kunnen zijn, vragen ze zich af hoe goed ze samen kunnen zijn als ze lering zouden trekken uit de verliezen en deze lessen vervolgens gebruiken om te groeien.

"Het is een van onze kwaliteiten dat we meestal behoorlijk sterk terugkomen", aldus Meeuwsen. "Soms is het na een toernooi dat we verliezen en soms is het na een slecht jaar."

De volgende jaren bleken één gigantische rebound te zijn: 10 halve finales in 15 toernooien in 2015, met vier medailles, waaronder een gouden in Porec en een bronzen in Gstaad. Dat brons van Gstaad is ook het bewijs van hun vermogen om tegenspoed te verwerken, dit kwam namelijk een week na de teleurstellende 17e plaats op het WK in Den Haag.

"We hebben deze comebacks", zegt Meeuwsen, de 32-jarige blokker van 2,07 meter. "Het is fijn om te weten dat we na de slechtste resultaten altijd terug kunnen komen om beter te worden."

Er is dus nooit een reden geweest voor de twee om uit elkaar te gaan. Ze blijven gewoon verbeteren. En het is een beetje komisch hoe ze dat nu doen. Ze hebben Reinder Nummerdor, hun voormalige rivaal, drievoudig olympisch beachvolleyballer en misschien wel de bekendste Nederlandse speler, aan hun coachingstaf toegevoegd.

“De rivaliteit was altijd aanwezig toen we nog tegen elkaar speelden, dus het was raar in het begin, maar hij is volledig toegewijd. “Probeer je me nu beter te maken?", zei Meeuwsen lachend tegen hem in het begin.

“Wij waren de jongens die zijn carrière beëindigden en de kwartfinale op de Olympische Spelen wonnen tegen hem en Christiaan Varenhorst in Rio. Het moet voor hem moeilijk en vreemd zijn geweest om bij ons team te komen”, voegde Brouwer eraan toe. “Hij en Richard Schuil baanden de weg voor ons op het gebied van beachvolleybal. Ze werden drie keer Europees kampioen. Zij waren de reden waarom er veel geld en aandacht kwam voor beachvolleybal in Nederland. Daarom hadden we een veelbelovende start aan het begin van onze beachvolleybalcarrière: we hadden de perfecte omstandigheden om door te groeien en ons te ontwikkelen tot een sterk beachvolleybalteam.''

Reinder Nummerdor OS 2016

Die voorbeeldfunctie ligt nu bij Brouwer en Meeuwsen. Ze hebben de spreekwoordelijke fakkel overgenomen en trainen nu met de volgende generatie Nederlands talent.

"We trainen dagelijks met deze jongens en ze verslaan ons al af en toe, dus we moeten voorzichtig zijn zodat ze ons niet te snel passeren", zei Brouwer.

Maar wees gerust, de titel van Beste Nederlands Beachvolleybalteam zal niet zomaar worden afgepakt van Brouwer en Meeuwsen, die ook na al die tijd doorgaan met het toevoegen van nieuwe elementen aan hun spel. Samen met Nummerdor hebben ze een nieuwe coach aangetrokken, Victor Anfiloff, met wie ze werken aan een nieuwe speelstijl.

"Aanvallend openstaan ​​voor nieuwe stijlen, vooral voor mij, meer shotten, meer zicht hebben op de andere kant, dat zijn de dingen waar ik al geruime tijd aan werk", zei Brouwer. "Het is ook belangrijk voor ons om te beseffen wat onze kracht is, en hoe we deze combinatie van Brouwer-Meeuwsen 2.1 kunnen vinden, hoe we kunnen verder bouwen op onze solide basis van hoog springen en spelen op vol vermogen."

Wellicht dat deze vernieuwing tot gevolg heeft dat het succesvolle duo nog een decennium doorgaat zodat ze over 10 jaar weer bloemen voor elkaar mogen kopen.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn