De ‘Roster 100’ is een lijst opgesteld door wereldvolleybalbond FIVB en bevat honderd spelers/speelsters en teams die de volleybalwereld hebben beïnvloed en in vervoering hebben gebracht met hun prestaties en verhalen in de jaren 2010 - 2020. Namens Nederland zijn Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst opgenomen in de ‘Roster 100’. De FIVB schreef onderstaand profiel over het succesvolle duo, dat van 2014 t/m 2016 samenspeelde, op basis van een interview met Reinder Nummerdor.

Lees ook: Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen verkozen in FIVB Roster 100
Lees ook:
Lonneke Sloetjes verkozen in FIVB Roster 100

"Mentaal is beachvolleybal moeilijker dan zaalvolleybal"

Sinds de oprichting van het internationale beachvolleybalcircuit eind jaren tachtig hebben veel aanhangers van de sport de spelers gevraagd naar het verschil tussen regulier volleybal en beachvolleybal.

Nummerdor Varenhorst Roster 100 website formaat

De Nederlandse Olympiër Reinder Nummerdor, die maar liefst aan vijf Olympische Spelen deelnam, bood een van de beste verklaringen voor de verschillen tussen de indoor- en strandvariant in een interview met Christian Bosse in februari 2019.

"Mentaal is beachvolleybal moeilijker dan zaalvolleybal", zei hij. "Als je in een volleybalteam slecht speelt, zet de coach gewoon een andere speler erin. Als je in het beachvolleybal een slechte dag hebt, dan zoeken de tegenstanders je op en dan moet jij samen met je partner maar een oplossing zien te vinden.”

Van volleybal naar beachvolleybal

Nummerdor heeft naam gemaakt als zowel indoor- als strandspeler. Hij trad aan met het Nederlands volleybalteam op de Olympische Spelen van Sydney 2000 en Athene 2004, voordat hij deelnam aan drie opeenvolgende Olympische Spelen als beachvolleyballer in Peking (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016).

Teamfoto Oranje mannen OS 2004 Athene

Nummerdor zei dat hij en zijn oude vriend Richard Schuil op de Olympische Spelen in Athene besloten een stap terug te doen uit het nationale team. “We speelden ongeveer 10 jaar samen in het nationale team, dus we kenden elkaar al heel lang. In de zomer van 2005 beachvolleybalden we voor de lol tijdens de nationale tour. We hebben daar erg van genoten en zonder veel te trainen hebben we een paar toernooien gewonnen. Daarna gingen we allebei terug naar Italië om weer in de zaal te spelen voor verschillende clubs. Halverwege dat seizoen kwamen we met elkaar in contact en besloten we om na dat seizoen fulltime te gaan beachvolleyballen.”

Nummerdor en Schuil werden het eerste Nederlandse herenteam dat een FIVB Beach Volleyball World Tour-titel won door de Brazilianen Pedro Cunha en Franco Neto te verslaan in drie sets in de finale van het World Tour toernooi in Bahrein in mei 2007. Het Nederlandse team voegde de volgende vijf seizoenen nog acht World Tour-titels toe, waarvan twee in 2012 toen Nummerdor en Schuil ook vierde werden op de Olympische Spelen van Londen.

"De finale van Bahrein 2007 tegen Franco en Cunha voor onze eerste World Tour-overwinning was gedenkwaardig", zei Nummerdor, die werd geëerd als de beste verdediger van de FIVB in de seizoenen 2009 en 2011. “Het winnen van de finale van het EK in Hamburg 2008 voor onze eerste van drie Europese titels was ook gedenkwaardig, samen met het winnen van het eerste World Tour-evenement in Nederland in 2009. We versloegen Gavira (Adrian) en Herrera (Pablo) van Spanje in de finale voor onze thuisfans."

Nummerdor merkt op dat hij en Schuil vanaf het begin samen een speciale chemie hadden. “We vonden elkaar gemakkelijk op het veld. Er was niet veel discussie over hoe we wilden spelen en we bleven altijd kalm onder druk. En verder vulden we elkaar op technisch niveau aan.”

Schuil Nummerdor 2007 Bahrein uitsnede

Het Nederlandse duo haalde 14 World Tour-finales in 75 optredens, en waren goed voor 16 medailles, 21 top-vier klasseringen en 34 top-acht klasseringen. Daarna speelde Nummerdor drie evenementen in 2014 met Steven van de Velde voordat hij aan zijn laatste avontuur begon met Christiaan Varenhorst.

Spelen met Varenhorst

Nummerdor en Varenhorst speelden in 23 World Tour-evenementen samen waarin ze 3 keer goud wonnen (in 5 finales), 6 keer de top-vier behaalden en 15 keer de top-acht.

Na het jammerlijke verlies van de WK-finale in Den Haag na een bloedstollende derde set tegen Alison Cerutti en Bruno Schmidt, namen ze revanche tegen dit Braziliaanse duo door ze te verslaan in de finale van de Grand Slam van Moskou in 2016.

Op de Olympische Spelen van Rio 2016, het laatste beachvolleybalevenement van Reinder Nummerdor, eindigden Nummerdor en Varenhorst als vijfde nadat zij in de kwartfinales werden uitgeschakeld door hun landgenoten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Nummerdor eindigde in Rio als eerste in het verdedigersklassement met gemiddeld 5 ‘digs’ per wedstrijd.

Nummerdor zei dat spelen met Varenhorst in vergelijking met Schuil heel anders was. “Hij was veel jonger dan ik, en Richard en ik kenden elkaar al zo lang toen we begonnen met spelen. Met Christiaan moesten we uitzoeken hoe we effectief konden communiceren in het veld. Dat was ons belangrijkste probleem. Technisch gezien was het vanaf het begin een geweldige combinatie."

Wat betreft gedenkwaardige momenten met Varenhorst, zei Nummerdor dat de eerste de finale was van de Sao Paolo Grand Slam 2014. “We versloegen Emanuel en Ricardo op hun thuisbasis. Het was pas ons tweede World Tour-evenement samen. Dan natuurlijk de finale van het WK 2015 in Den Haag tegen Alison en Bruno. Mijn zwaarste verlies, maar niettemin gedenkwaardig. De hele sfeer, thuis spelen voor de Nederlandse fans en de koning en koningin van Nederland was heel uniek."

Als ‘most inspirational player’ van de FIVB World Tour in het seizoen 2016, zei Nummerdor dat een absoluut hoogtepunt in zijn laatste jaar was dat hij met Varenhorst Alison en Bruno wist te verslaan in de finale van de Grand Slam in Moskou. “We stonden in de derde set met vijf punten achter, maar we zijn er toch in geslaagd om die wedstrijd te winnen."

Nummerdor herinnert zich ook zijn laatste beachvolleybaloverwinning tegen Lombardo Ontiveros en Juan Virgen uit Mexico in de eerste eliminatieronde op de Olympische Spelen van Rio 2016. "Christiaan en ik hadden in 2014 en 2015 nooit tegen ze gespeeld, maar gelukkig troffen we ze twee keer net voor de Olympische Spelen in Duitsland en Zwitserland", zei Nummerdor. "In Gstaad was het een spannende wedstrijd, waardoor we informatie konden vergaren voor het geval we ze in Rio zouden ontmoeten. De winst op Mexico op de Spelen van Rio was mijn laatste officiële overwinning."

Over het nu zegt Nummerdor: “Ik ben nog steeds gelukkig getrouwd met dezelfde mooie vrouw (Manon Nummerdor-Flier) en het gaat goed met onze dochter Milou en zoon Daniël! Ik ben de assistent-coach van onze twee beste herenteams en werk momenteel ook samen met twee andere jonge teams. Hopelijk kunnen we ons dit seizoen weer meten met de andere teams in de World Tour.”

Nummerdor Varenhorst Roster 100 afbeelding 2 website formaat

Bekijk ook eens

Live

16.00 uur livestream: Nederland - Kroatië

Laatste wedstrijd EK-kwalificatietoernooi Apeldoorn

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×