De ‘Roster 100’ is een lijst opgesteld door wereldvolleybalbond FIVB en bevat honderd spelers/speelsters en teams die de volleybalwereld hebben beïnvloed en in vervoering hebben gebracht met hun prestaties en verhalen in de jaren 2010 - 2020. Namens Nederland is Lonneke Sloetjes opgenomen in de ‘Roster 100’. De FIVB schreef onderstaand profiel over de diagonaalspeelster uit Lichtenvoorde.

Lonneke Sloetjes Roster 100 website formaat

Lees ook: Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen verkozen in FIVB Roster 100
Lees ook:
Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst verkozen in FIVB Roster 100

Een kleine maand geleden werd Lonneke Sloetjes uitgeroepen tot Grootste Nederlandse Vrouwelijke Volleybalster aller tijden in een verkiezing van Volleybalkrant. De 1,91 meter lange diagonaal behoort ook tot de beste ter wereld en “doe wat je doet met de volle 100% inzet zolang je er plezier in hebt” is haar recept voor succes.

CV

De jonge Lonneke begon met volleyballen in haar geboorteplaats Varsseveld. Op 15-jarige leeftijd maakte ze de overstap naar Longa'59 in Lichtenvoorde, dat destijds uitkwam in de Eredivisie. In haar allereerste seizoen als professional werd ze in 2007 tweede in de competitie, bereikte ze de finale van de nationale beker en de halve finale van de CEV Top Teams Cup, de tweede continentale competitie van Europa.

Een jaar later, in 2008, op 17-jarige leeftijd, maakte ze deel uit van het Nederlands seniorenteam dat bovenaan eindigde in het Europees kwalificatietoernooi voor de FIVB Volleyball World Grand Prix in Rusland. Het jaar daarop hielp ze Jong Oranje als zesde te eindigen op het WK voor speelsters onder de 20 jaar in Mexico.

Een eerste grote internationale medaille met het nationale team kwam in 2015, op het EK in eigen land. Thuis in Rotterdam pakte Oranje zilver terwijl Sloetjes werd uitgeroepen tot beste diagonaal van het toernooi. Zowel Sloetjes als het team herhaalden deze prestaties twee jaar later, op het EK 2017 in Azerbeidzjan.

Wonderjaar 2016

Tussendoor, op de Spelen van Rio 2016, bereikte het nationale damesteam van Nederland de halve finale en eindigde als vierde, waarmee ze hun beste resultaat in de olympische geschiedenis behaalden. Lonneke Sloetjes zelf werd in het Dream Team gehuldigd als beste diagonaal van het evenement. Diezelfde onderscheiding had ze drie maanden eerder verdiend, tijdens het OKT in Japan, waar Oranje haar ticket naar Rio verdiende.

“Wat mijn absolute hoogtepunt betreft, dat waren de Olympische Spelen in Rio, maar ook het proces ernaartoe, inclusief de kwalificatie in Tokio. Het gevoel na de beslissende wedstrijd waarin we ons kwalificeerden voor de Olympische Spelen was onbeschrijfelijk. We waren zo blij, trots, opgelucht en extatisch!”

“De Olympische Spelen zelf was een groot gevoel van opwinding, spanning en trots. Dat mijn familie erbij kon zijn was voor mij ontzettend bijzonder. Om dit belangrijke moment in mijn topsportleven met mijn moeder, die in een rolstoel zit, en mijn vader die altijd voor haar klaar staat, broertje en vriend te kunnen delen is nog steeds het mooiste wat topsport me heeft kunnen geven. Die vierde plaats geeft altijd nog een bitterzoet gevoel maar uiteindelijk is er toch trots wat overheerst.”

In 2016 werd Sloetjes nog twee keer verkozen in het Dream Team van een belangrijk toernooi, tijdens het Europese OKT in januari in Turkije, waar Nederland de finale bereikte, en bij de World Grand Prix-finale in Thailand, waar Oranje brons veroverde.

"Voor mij, maar ik denk ook voor ons team, was 2016 het meest opwindende, maar ook het meest indrukwekkende jaar dat we hebben mogen meemaken," voegt ze toe.

WK 2018

Twee jaar later was reikte Nederland opnieuw tot grote hoogte, op het WK Volleybal 2018 in Japan. De volleybaldames eindigden als vierde, wederom een ​​historische prestatie voor het team, terwijl Sloetjes de beste serveerder en de tweede beste scorer van het kampioenschap was. In wat de belangrijkste overwinning van haar ploeg was op het WK, de 3-2 zege op de Verenigde Staten in de Final Six, scoorde Sloetjes maar liefst 38 punten.

“Het was een heel belangrijk moment. Ik was natuurlijk erg opgewonden om zoveel punten te scoren, maar ik moet het team loven, want we hebben het samen gedaan ”, aldus Sloetjes.

Internationale clubcarrière

Op clubniveau maakte Lonneke Sloetjes haar eerste internationale transfer in 2011. In de volgende vier seizoenen speelde ze voor het Duitse USC Munster, voor het Italiaanse Unendo Yamamay Busto Arsizio en terug in Duitsland voor Schweriner SC, waar ze met elk van deze teams nationale podia bereikte.

Haar clubcarrière kwam pas echt in een stroomversnelling toen ze in 2015 bij de Turkse grootmacht VakifBank Istanbul kwam en een sleutelrol speelde in het succes van het team in de vier seizoenen daarna.

In haar eerste seizoen bij VakifBank bereikte het team de finale van de CEV Champions League en later in 2016 pakten ze brons op het WK voor clubteams. In 2017 stonden ze bovenaan het podium van beide prestigieuze competities, waarbij Sloetjes opnieuw een individuele prijs voor beste diagonaal won tijdens de continentale finale.

“Ook mijn tijd bij Vakifbank heeft me veel bijzondere momenten opgeleverd waar ik het winnen van de Champions League in Treviso 2017 en het WK voor clubs in Kobe 2017 als highlights zou bestempelen. Na een lastig seizoen in de Turkse competitie waar we onze doelen niet hebben kunnen bereiken stond er veel druk op het team om het seizoen toch goed af te sluiten. Dat dit uiteindelijk toch is gelukt ondanks de immense druk die we onszelf oplegden was heel gaaf om mee te maken. Daar doe je het uiteindelijk allemaal toch voor!”

Sloetjes en haar VakifBank-teamgenoten kenden ook een uitstekend jaar in 2018. Ze verdedigden hun beide titels bij het Club Wereldkampioenschap en de Champions League met succes.

Tweevoudig wereldkampioen worden is "geweldig - echt het beste gevoel dat je kunt hebben", zei de Nederlandse topper. "Het hebben van een WK-titel op je prestatielijst is echt waardevol."

“In mijn eerste jaar bij VakifBank was ik erg onder de indruk en erg nerveus, omdat het niet alledaags was om voor een club als deze te spelen. Je wilt niet verknoeien. Je wilt je best doen ”, zei Sloetjes over haar Istanbul-periode. “Na verloop van tijd begon ik me meer ontspannen te voelen. Ik zou nooit over mezelf zeggen dat ik nu een van de grote sterren ben, maar ik realiseerde me dat zelfs de grootste sterren net als ik zijn - ze eten, ze slapen, ze trainen ... Iedereen is menselijk. "

Het waren jaren van groei die Sloetjes tot de status van internationale ster brachten en gepaard gingen met veel passie en hard werken.

Ze "liet haar hart achter op het veld in elke wedstrijd", zegt de Servische ster Milena Rasic over haar VakifBank-teamgenoot.

Lonneke Sloetjes Roster 100 Rasic website formaat

“Wat ik met de wereld zou willen delen is iets wat mijn ouders me altijd hebben meegegeven: doe wat je doet met de volle 100% inzet zolang je er plezier in hebt. Ga volle bak voor je dromen maar ga niet door als het je niet gelukkig maakt. Ik denk dat dit mij heeft geholpen om mijn doelen te bereiken en zoveel mooie momenten te beleven in de sport.”

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×