Op Tweede Paasdag heeft Amysoft Lycurgus de nationale beker in de Van der Knaaphal in Ede gewonnen. Na een zenuwslopende vijfsetter won de ploeg voor het eerst dit seizoen van Active Living Orion.

Opstellingen
Coach Dirk Sparidans van Active Living Orion startte met Stijn Held (spelverdeler), Joonas Jokela (diagonaal), Tijmen Laane en Jan Helenius (passer/lopers), Jannes van der Ham en Jasper Diefenbach (middens) en Mats Bleeker (libero). Adam White kon vanwege een gebroken vinger niet meespelen.

Bij Amysoft Lycurgus begon coach Arjan Taaij met Markus Held (spelverdeler), Marcell Pesti (diagonaal), Joël Schneidmiller en Bjarne Huus (passer/lopers), Dennis Borst en Niels de Vries (middens) en Steven Ottevanger (libero).

1e set
Orion begon vol gas aan de eerste set en nam al snel een ruime voorsprong (9-5). Een tactisch balletje via de handen van de blokkering bracht de service terug bij Lycurgus, maar Orion liep verder uit naar 16-11. Een ace van Schneidmiller, gevolgd door een harde aanval van Pesti, bracht het verschil terug naar drie punten (16-13). Laanen sloeg de bal voor Orion langs de lijnen, gevolgd door een lange rally die dankzij een aanval van Diefenbach ook de kant op viel van de Doetinchemmers. Een keiharde aanval van Jokela gaf Orion maar liefst zeven setpunten, waarvan de tweede binnen de lijnen werd geslagen door Van der Ham.

2e set

In de tweede set was het Lycurgus die, mede dankzij een doortikbal van Held en een ace van Schneidmiller, als eerste een gat wist te slaan (3-6). Orion dichtte het gat weer en kwam dankzij een driemansblok zelfs op voorprong (10-9). Na de time out van Taaij nam Lycurgus al snel weer de leiding en bij het bereiken van de 20 punten had de ploeg een voorsprong van drie punten. Een blok van Held en een ace van Laane brachten Orion weer op gelijke hoogte (22-22), maar twee fouten aan de kant van de Doetinchemse ploeg gaf Lycurgus twee setpunten. Via de blokkering verzilverde Van Gent het tweede setpunt voor Lycurgus.

3e set
In de derde set ging het lang gelijk op tussen de twee teams. Bij een stand van 18-19 zette Orion een indrukwekkende eindsprint in. De ploeg scoorde zes punten op rij, waaronder twee aces van Laane. Een driemansblok gaf Orion vijf setpunten (24-19), waarna de service van Laane via de netrand op de grond viel bij Orion. Sparidans nam een time out en vervolgens serveerde Bartels de bal net buiten de lijnen. Met 25-20 nam de ploeg uit Doetinchem een 2-1 voorsprong in sets.

Bekerfinale Lycurgus Orion 2
Bekerfinale Lycurgus Orion 1
Bekerfinale Lycurgus Orion 3
Bekerfinale Lycurgus Orion 4

4e set
Orion pakte door in de vierde set en nam via een keiharde aanval van Laane en een eenmansblok van Diefenbach een 5-1 voorsprong. Lycurgus werkte de achterstand knap weg en kwam terug tot 6-6, waarna het tot de slotfase gelijk opging tussen de twee teams. Bij een stand van 19-19 maakte Hoff een blokkeringspunt, waar veel commentaar van coach Taaij op kwam. De scheidsrechter gaf hem een rode kaart, waardoor Orion een voorsprong van niet één, maar twee punten had. In een zenuwslopende slotfase kreeg de ploeg maar liefst negen wedstrijdpunten, maar wist er geen een te verzilveren. Schneidmiller, die topscorer zou worden met 26 punten, maakte op veel belangrijke momenten de punten voor Lycurgus. De ploeg had uiteindelijk twee setpunten nodig om de vierde set binnen te slepen: bij een stand van 33-34 sloeg Helenius de bal buiten de lijnen.

5e set
De allesbeslissende set ging tot de 10-10 gelijk op, maar een servicefout van Jokela, een ace van Schneidmiller (zijn vijfde van de wedstrijd) en een communicatiefout aan de kant van Orion gaf Lycurgus een voorsprong van drie punten. De derde service van Schneidmiller viel buiten de lijnen, maar een keiharde aanval van Pesti gaf de Groningers alsnog drie wedstrijdpunten. Het was wederom een servicefout die Orion in de wedstrijd hield, maar Huus sloeg het tweede wedstrijdpunt binnen. Daarmee gaat de beker voor de derde keer op rij mee naar Groningen. Een mooie afsluiting van het seizoen voor de Groningers én voor Dennis Borst, die zijn laatste wedstrijd speelde.

Active Living Orion – Amysoft Lycurgus 2-3 (25-18, 23-25, 25-20, 33-35, 12-15)