In het eigen Topsportcentrum Alfacollege in Groningen heeft Amysoft Lycurgus de nationale beker gewonnen. In de wegens corona uitgestelde finale versloegen zij Draisma Dynamo met 3-1. Het is de derde keer in de geschiedenis dat Lycurgus het bekertoernooi op zijn naam schrijft.

Het was voor beide teams ruim twee weken geleden dat zij voor het laatst in actie kwamen, de halve finales van de beker op 3 april waren hun laatste wedstrijden. De bekerfinale van 5 april kon vanwege enkele coronabesmettingen bij Dynamo geen doorgang vinden. Dynamo heeft afgelopen woensdag de training weer hervat.

Set 1
Voortvarende start van Amysoft Lycurgus in de openingsset. Ondanks dat het eerste punt naar Draisma Dynamo ging, pakten de Groningers direct het initiatief. Op service van spelverdeler Luke Herr liepen ze direct uit naar 4-1. Bij de stand van 10-4 voor Lycurgus had Dynamo-coach Redbad Strikwerda zijn beide time-outs al benut.

Met een ijzersterk opererende Jerome Cross op diagonaal en enkele goede aanvallen op midden door Dennis Borst en Hossein Ghanbari stond als snel de 20-13 stand op de borden in Topsportcentrum Alfacollege. Een netfout van Frits van Gestel bezegelde het lot van Dynamo in de eerste set: 25-16.

Set 2
Waar Dynamo in de eerste set bijna geen druk vanuit de opslag op Lycurgus kon leggen, was dat in de tweede set wel anders. Op service van Nico Manenschijn liepen ze uit naar een 8-1 voorsprong. De passing en afstemming in de aanval waren beter op orde bij de Apeldoorners en ondanks een tussensprint van de ploeg van Arjan Taaij (Jerome Cross met twee aces maakte het 17-18) wist Dynamo het initiatief te behouden. Een uitgeslagen aanval van Erik van der Schaaf maakte het 20-25.

Set 3
De wedstrijd is in het derde bedrijf wat meer in balans, beide teams hebben hun ritme weer gevonden na ruim twee weken zonder wedstrijd. Met twee keer Cross van achter de driemeter maakt Lycurgus het 23-20 en lijken zij een voorschot te nemen op de setwinst. Niets is minder waar, onder impulsen van Sjoerd Hoogendoorn komt Dynamo zelf op setpoint. Ze benutten dat niet en bij 26-25 geeft een service van Hossein Ghanbari de passlijn van Dynamo zoveel problemen dat Jeroen Rauwerdink de setup overneemt en die over het net uitspeelt.

Set 4
Lycurgus heeft aan het begin van de vierde set het beste van het spel. Met krachtige aanvallen van Van der Schaaf en Bennie Tuinstra maken ze het al snel 10-5. Dynamo kan middels Hoogendoorn en Rauwerdink nog wat terugdoen, maar dichter dan 18-17 komen ze niet. De meest scorende aanvaller van Lycurgus, Jerome Cross (27 punten), zet zijn team op matchpoint, Hossein Ghanbari maakt het af met een geprikte bal over het blok van Maikel van Zeist.

Het is na 2016 en 2020 de derde keer dat Lycurgus de beker wint. Dynamo blijft met tien titels de meest succesvolle club in het bekertoernooi. Aanstaande woensdag beginnen beide teams aan de finale om het landskampioenschap die wordt uitgevochten in een best-of-three. Om 20.00 is de eerste wedstrijd in Apeldoorn.

Amysoft Lycurgus - Draisma Dynamo 3-1 (25-16, 20-25, 27-25, 25-21)

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×