Anne Buijs en Nimir Abdelaziz zijn de winnaars geworden van de Ingrid Visser Awards 2022, de verkiezing die wordt georganiseerd door het platform Volleybalkrant.nl. Voor Nimir is het de vierde keer dat hij is verkozen tot beste volleyballer van het kalenderjaar. Anne Buijs wint de prijs, ondanks haar grote staat van dienst, dit jaar voor het eerst. Elles Dambrink heeft, evenals vorig jaar, de Volleybalkrant.nl Talent Award gewonnen.

Lees hieronder de toelichting op de winnaars, zoals geschreven op Volleybalkrant.nl:

Anne Buijs smash Ana Carol blok RH

Winnares Ingrid Visser Award 2022: Anne Buijs

Bij de dames was de verkiezing dit jaar spannender dan ooit. Zowel de stemmen van het publiek als die van de vakjury waren erg verdeeld. Nika Daalderop en Anne Buijs waren licht favoriet bij het publiek, maar Katja Stam, Raïsa Schoon en Robin de Kruijf volgden kort daarachter met een gelijkwaardig percentage van de stemmen. De doorslaggevende factor voor de vakjury was de prestatie van Anne op het WK. Daar waar Nika niet in topvorm was en Stam/Schoon op hun WK toch iets teleurstelde, speelde Anne een sterk WK-toernooi. Als aanvoerster ging ze nagenoeg de hele zomer voorop in de strijd en was zij de vaste waarde waar de Volleybaldames op konden bouwen. Met 24% van het totaal aantal stemmen laat ze Katja en Raïsa (beide 20%) en Nika (ook 20%) net achter zich. De jury beloonde een sterk beachvolleybalseizoen van Stam/Schoon met bijna net zoveel stemmen als Buijs, waardoor zij op een gedeelde tweede plek eindigen, samen met Daalderop.

Italie Nederland kwartfinale VNL 2022 Nimir sprongservice FIVB uitsnede

Winnaar Ingrid Visser Award 2022: Nimir Abdelaziz

Bij de heren ligt de verkiezingsuitslag wat minder dicht bij elkaar. Zowel bij het publiek als de vakjury was Nimir Abdelaziz de favoriet. Ook in 2017, 2019 en 2021 won hij deze prijs al en heeft nu dus vier Ingrid Vissers Awards op zijn naam geschreven. Abdelaziz was in het seizoen 21/22 topscorer van de Italiaanse Superlega en ook in de groepsfase van de VNL sloeg hij de meeste punten van iedereen binnen. Zowel bij zijn club als bij het nationaal team is hij de uitblinker. Met ruim een kwart van de publieksstemmen liet hij de andere genomineerden ruim achter zich. Ook de jury gaf Nimir de meeste stemmen, maar beloonde ook Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen met veel stemmen voor hun sterke seizoen. Hierdoor eindigen zij op plek twee en drie (Alexander 18,5% van de totale stemmen en Robert 17,5%). Wouter ter Maat eindigde net buiten de top drie met 17% van de totale stemmen.

Elles Dambrink tegen Brazilie FIVB

Winnares Volleybalkrant.nl Talent Award 2022: Elles Dambrink

Net zoals vorig jaar heeft Elles Dambrink een Volleybalkrant.nl Talent Award gewonnen. Dambrink (19 jaar) knokte zich tijdens het WK in eigen land in de basis en acteert ten opzichte van de andere genomineerde talenten op het hoogste niveau. Zowel het publiek als de jury gaf haar de meeste stemmen, maar ook Noa Sonneville werd door beide erkend als veelbelovend voor de toekomst. Zij lijkt een mooie (beach)volleybaltoekomst tegemoet te gaan, maar moet met 31% van de stemmen Dambrink voor laten gaan (met 35% van de stemmen).

Geen beachvolleyballers in de prijzen

Ondanks dat we afgelopen jaar zowel bij de dames als bij de heren een duo op de eerste plek op de wereldranglijst hebben gehad, zijn er ook dit jaar geen beachers in de prijzen gevallen. Stam/Schoon won daarnaast twee keer goud tijdens de best bezette Elite 16-toernooien en pakte brons op het EK. En Brouwer/Meeuwsen presteerde dit seizoen op mondiaal topniveau misschien wel constanter dan ooit. Geen Ingrid Visser Award voor één van hen, maar bijzonder is het wel dat Nederland als klein land in het steeds groter groeiende beachvolleybal sterk vertegenwoordigd is.

Procedure

De lezers van Volleybalkrant.nl hebben samen met de vakjury de winnaars van de Ingrid Visser Awards 2022 gekozen. De bijna 2000 stemmen van de lezers tellen voor 50% mee en de vakjury heeft de andere 50% over (één van) de genomineerde(n) verdeeld. De vakjury bestond dit jaar uit toptrainster en oud-international Vera Koenen, assistent-bondscoach beachvolleybal en vijfvoudig Olympiër Reinder Nummerdor en sportjournalist van De Telegraaf Willem Held.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn