De volleybalsters van Apollo 8 hebben op Paasmaandag in het Groningse MartiniPlaza voor het eerst in de geschiedenis de nationale beker veroverd. Het team uit Borne won met 3-1 van Laudame Financials VCN uit Capelle aan den IJssel. Apollo 8 strijdt vanaf volgende week ook om de landstitel, tegen grootmacht Sliedrecht Sport.

Opstellingen

Coach Ivo Munter van Laudame Financials VCN startte met Lisa Vossen (spelverdeler), Elles Dambrink (diagonaal), Maureen Weernekers en Tessa de Boer (passer/lopers), Anne Swart en Laura Kerkhof (middens) en Marijke Lammers (libero).

Bij Apollo 8 schonk coachduo Thijs en Bart Oosting het vertrouwen aan: Kim Klein Lankhorst (spelverdeler), Tess de Vries (diagonaal), Juliët Huisman en Rianne Vos (passer/lopers), Carlijn Koebrugge en Eline Gommans (middens) en Florien Reesink (libero).

1e set

De start van de finale was duidelijk voor VCN. Op de sprongservice van Maureen Weernekers (twee aces) nam de ploeg uit Capelle aan den IJssel een 4-0 voorsprong. Apollo 8 moest duidelijk nog in haar ritme komen, spelverdeelster Kim Klein Lankhorst had het niet gemakkelijk met de matige passes die zij regelmatig te verwerken kreeg.

Gedurende de set haakte Apollo 8 aan, maar het initiatief bleef liggen bij Laudame Financials VCN dat door een 23-19 voorsprong te nemen voorsorteerde op setwinst.

Het was Rianne Vos die haar team Apollo 8 echter met een prachtige serviceserie terugbracht naar 23-23 en zelfs naar setpoint loodste: 24-23. VCN werkte nog twee setpoints weg, maar bezweek op het derde toen Tess de Vries 27-25 scoorde voor Apollo 8.

2e set

VCN leek aangedaan door het onnodig weggeven van de eerste set, en verkrampte volledig in de tweede set. Aan Capelse zijde lukte weinig meer, en het was Apollo 8 dat VCN bij vlagen overklaste. Na twee aces van Carlijn Koebrugge gingen de Twentse volleybalsters zelfs met 21-6 aan de leiding.

Door de goed serverende Maureen Weernekers maakte VCN de achterstand iets draaglijker (21-11), maar de 25-13 die even later volgde na een blok van Rianne Vos betekende nog steeds een forse tik voor het team van coach Ivo Munter.

3e set

Met de rug tegen de muur knokte Laudame Financials VCN zich knap terug in de derde set. Het was opnieuw Maureen Weernekers die indruk maakte met haar sprongservice en haar team op een 7-0 voorsprong zette.

Ook Elles Dambrink was inmiddels warmgedraaid. De linkshandige diagonaal werd in de eerste twee sets met succes geneutraliseerd door Apollo 8, maar liet vanaf de derde set zien wat ze in haar mars heeft. Het was de jeugdinternational die ook de eer had om het setpoint binnen te slaan en 25-16 te scoren.

Dambrink zou in de finale topscorer worden met 21 punten.

4e set

Toen Laudame Financials VCN doordrukte in de vierde set en een 4-1 voorsprong nam leek een vijfde set opeens geen gek scenario meer. Tot een tiebreak liet Apollo 8 het echter niet komen. Vanaf 18-18 maakte Apollo 8 het verschil, mede dankzij de succesvolle invalsters Fleur Meinders en Emma Bredewoud. Op de service van Meinders sloeg Apollo een eerste gaatje, dat hierna zorgvuldig werd uitgebouwd tot 24-19. Het was de andere invalster, Emma Bredewoud, die het eerste matchpoint direct verzilverde en hard 19-25 binnensloeg.

Zo won Apollo 8 voor het eerst in de geschiedenis de nationale beker. Laudame Financials VCN eindigt voor het tweede jaar op rij als runner-up.

Laudame Financials VCN – Apollo 8 1-3 (25-27, 13-25, 25-16, 19-25)

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×