Deze week wordt in Doha het nieuwe Beach Pro Tour seizoen afgetrapt met een Elite 16-toernooi. Het evenement markeert ook de start van de Olympische kwalificatie. Namens Nederland doen Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Katja Stam/Raïsa Schoon mee. Beide teams hebben zich direct geplaatst voor het hoofdtoernooi dat donderdag van start gaat.

Kwalificatie Olympische spelen 2024
Het Elite 16-toernooi in Doha is het begin van de kwalificatie voor de Olympische spelen van 2024 in Parijs. Aan het einde van de kwalificatieperiode, op 9 juni 2024, kwalificeren de 17 hoogst gerangschikte heren- en damesteams op de olympische ranglijst zich voor de Spelen. Ook de winnaars van het WK Beachvolleybal 2023 en de winnaars van vijf continentale toernooien bemachtigen een olympisch startbewijs, evenals een team uit het gastland.

Damestoernooi

Katja Stam en Raïsa Schoon wonnen afgelopen zondag de bronzen medaille op de Beach Pro Tour Finals in Doha en gaan deze week in diezelfde stad op zoek naar hun eerste medaille van seizoen 2023. Het duo is als negende geplaatst voor het hoofdtoernooi en treft in de poulefase Samoilova/Graudina uit Letland en de Braziliaanse Ana Patrícia/Duda, de huidige nummer één op de wereldranglijst. Een team uit het kwalificatietoernooi, dat op woensdag gespeeld wordt, maakt de poule compleet.

Herentoernooi

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen schopten het afgelopen weekend ook tot de laatste vier, maar grepen in de kleine finale net naast het brons; in drie spannende sets verloor het duo van de Italiaanse Nicolai/Cottafava. Vanaf donderdag doen de Nederlanders opnieuw een gooi naar de medailles. Op het eerste toernooi van 2023 zijn ze in Poule C zijn ingedeeld met de Chileense neven Grimalt M./Grimalt E., de thuisspelende Abdallah/M. Essam en een team uit de kwalificatie.


Programma poulefase

Datum

Tijd (NL)

Teams

Donderdag 2 januari

7.00 u

Ana Patrícia/Duda (BRA) - Stam/Schoon

Donderdag 2 januari

15.00 u

Brouwer/Meeuwsen - Abdallah/M. Essam (QAT)

Donderdag 2 januari

16.00 u

Stam/Schoon - TBD

Donderdag 2 januari

19.00 u

Brouwer/Meeuwsen - Grimalt M./Grimalt E.

Vrijdag 3 januari

13.10 u

Anastasija/Tina (LAT) - Stam/Schoon

Vrijdag 3 januari

19.30 u

Brouwer/Meeuwsen - TBD

Livestreams
Alle wedstrijden zijn live te volgen op Volleyballworld.tv. Voor een abonnement betaal je $5.99 per maand.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn