De afgelopen dagen berichtten de landelijke en internationale media geregeld over het World Tour beachvolleybaltoernooi in Doha. Dit toernooi vindt plaats van 8 t/m 12 maart in de hoofdstad van Qatar. De vrouwen, die voor het eerst mogen deelnemen aan de Katara Cup, zouden aanvankelijk door de lokale organisatie verplicht worden om hun wedstrijdkleding aan te passen aan de lokale zeden. Nadat hier kritiek op volgde, en een Duits team (Karla Borger en Julia Sude) bekendmaakte om deze reden niet te willen spelen, werd deze voorwaarde dinsdagavond weer geschrapt.

Kledingvoorschrift teruggedraaid door FIVB en QVA
De internationale volleybalbond (FIVB) heeft in een statement laten weten dat de beachvolleybalsters bij het eerste World Tour toernooi in Qatar niet verplicht zijn lange kleding te dragen. Dit is in overleg gegaan met de Qatar Volleybal Association (QVA). De speelsters mogen nu ook in hun standaard uniform aantreden.

Madelein Meppelink (Beachvolleybal Team Nederland) reageert op de kwestie:

“De World Tour in Qatar is een heel belangrijk toernooi voor ons, ook richting de Olympische Spelen. Wij gaan daarheen om te presteren, dat is ons werk. Wat betreft de kleding hebben we als team afgesproken dat we ter plekke bepalen wat we gaan dragen. We nemen meerdere sets kleding mee, zowel onze normale outfits als driekwart leggings en shirts. Op basis van de situatie daar kijken we waar we ons prettig bij voelen.”

Meppelink bevestigt dat het overgrote deel van de topbeachvolleybalsters op voorhand geen bezwaar maakte tegen het voornemen van de organisatie:

“Van tevoren is een enquête uitgezet onder professionele speelsters om hun mening over dit onderwerp te peilen. Van de 50 respondenten hadden er 49 geen problemen met het dragen van aangepaste kleding. Ik vind het positief dat de speelsters op voorhand zijn betrokken in het proces. De FIVB hanteert een zeer democratisch proces in dezen. Wij zijn te gast in dit land, en ik vind het niet heel gek om mij aan te passen aan de lokale gebruiken. Persoonlijk ben ik blij dat de regel is teruggedraaid. Daardoor kunnen we onze focus nu weer op het spel leggen.”

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×