Het beachseizoen wordt deze week afgetrapt in Doha, Qatar, waar de beste beachvolleybalteams ter wereld samenkomen voor een Elite 16-toernooi. Van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 maart zullen de teams niet alleen strijden om de eerste Beach Pro Tour-medailles van het seizoen, maar ook om cruciale punten voor de olympische ranglijst.

Road to Paris
De focus van de beachvolleybalteams ligt op het bemachtigen van een ticket voor Parijs 2024. Zeventien tickets per geslacht worden toegekend via de olympische ranglijst, waarbij Elite 16-toernooien veel waardevolle punten opleveren. Hoewel teams die al hoog op de ranglijst staan vrijwel zeker zijn van deelname aan Parijs, bevinden veel teams zich in het gebied rond de grenslijn. Bovendien zijn er slechts twee tickets per gender per land te vergeven, wat de competitie extra spannend maakt voor landen met meer dan twee kandidaten voor de Olympische Spelen.

Voor Nederland geldt dit voor de herenteams. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen staan momenteel vijfde op de olympische ranglijst, terwijl Matthew Immers en Steven van de Velde op de dertiende plaats staan. Stefan Boermans en Yorick de Groot zijn ook in de race, maar moeten nog minimaal vijf toernooien spelen om aan de eisen te voldoen. Lees hier alles over de Road to Paris voor de Nederlandse beachteams.

Kwalificatietoernooi
Immers en Van de Velde beginnen het Elite 16-toernooi dinsdag in de kwalificatie, waar 16 teams strijden voor de laatste vier tickets voor het hoofdtoernooi. In de eerste ronde nemen ze het op tegen Stankevicius/Knasas uit Litouwen. Bij winst spelen ze de tweede kwalificatieronde tegen de winnaar van het duel tussen het Oostenrijkse duo Pristauz/Seidl en Pithak/Poravid uit Thailand.

Hoofdtoernooi
In Poule B van het herentoernooi zullen Brouwer en Meeuwsen het opnemen tegen een team dat zeker onder de Eiffeltoren zal strijden: de al gekwalificeerde wereldkampioenen Ondrej Perusic en David Schweiner uit Tsjechië. Daarnaast staan ze tegenover Andre Stein en George Wanderley uit Brazilië, momenteel nummer twee op de olympische ranglijst.

In Poule C zullen Boermans en De Groot het opnemen tegen de regerende olympische kampioenen en de nummer één van de wereld: Anders Mol en Christian Sørum. Na dit toernooi voldoen de Noren aan de eisen voor de Olympische Spelen (het spelen van 12 toernooien tussen 1 januari 2023 en 10 juni 2024). Deze poule bevat ook één van de minstens vier Amerikaanse duo's die strijden om de twee olympische quota van hun land: Trevor Crabb en Theodore Brunner.

Katja Stam en Raïsa Schoon staan vijfde op de Olympische ranglijst en zijn daarmee vrijwel zeker van een ticket voor Parijs. In Qatar zijn ze ingedeeld in Poule C, waar ze het zullen opnemen tegen regerend wereldkampioenen Sara Hughes en Kelly Cheng uit de Verenigde Staten, die zich met de wereldtitel al hebben gekwalificeerd voor de Spelen. Daarnaast zullen ze de strijd aangaan met de Braziliaanse Tainá Bigi en Victoria Lopes, momenteel het derde duo van hun land dat in de rij staat voor de twee olympische tickets.

Van elke poule gaat het beste team door naar de kwartfinales, het tweede en derde team spelen de round of 12.

Programma

Dag

Tijd (NL)

Teams

Di 5 maart

11.00 uur

Stankevicius/Knasas (LIT) - Immers/Van de Velde

Wo 6 maart

14.00 uur

Boermans/De Groot - NTB

Wo 6 maart

15.00 uur

Perusic/Schweiner (CZE) - Brouwer/Meeuwsen

Wo 6 maart

16.00 uur

Stam/Schoon - NTB

Wo 6 maart

18.00 uur

Mol, A./Sørum, C. (NOR) - Boermans/De Groot

Do 7 maart

07.00 uur

Brouwer/Meeuwsen - NTB

Do 7 maart

10.00 uur

Hughes/Cheng (USA) - Stam/Schoon

Do 7 maart

12.00 uur

George/Andre (BRA) - Brouwer/Meeuwsen

Do 7 maart

15.00 uur

Stam/Schoon - Tainá/Victoria (BRA)

Do 7 maart

17.00 uur

Boermans/De Groot - Crabb Tr./Brunner (USA)


Livestreams
Alle wedstrijden zijn (betaald) te volgen via Volleyballworld.TV en Viaplay.com.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn