Bekerwinnaar jaagt met jeugdig elan op gevestigde orde

Bekerwinnaar jaagt met jeugdig elan op gevestigde orde

De wedstrijd om de Supercup biedt een week voor aanvang van het eredivisieseizoen 2018-2019 een mooie kans aan beide trainers om te kijken hoe het ervoor staat met de vorm. Zowel landskampioen Abiant Lycurgus als bekerwinnaar SV Land Taurus kan zich van zijn eerste prijs verzekeren al voordat de competitie in volle hevigheid losbarst.

Wie het twitteraccount van SV Land Taurus er op na kijkt, valt meteen met de deur in huis. Het beeldfragment van Podium.tv met daarop een zichtbaar teleurgestelde Arjan Taaij, die antwoordt geeft op de vraag of zijn Lycurgus de bekerfinale heeft verloren van zich zichzelf of van een héél goed Taurus, spreekt boekdelen. “Nou ja, weet je, laten we het er maar op houden dat zij gewoon goed waren”, mompelt de voor de verandering eens verliezende coach van de Groningers met zichtbare tegenzin in de microfoon die hij krijgt voorgehouden.  

Taurus
Volleybalminnend Houten blijft dit bitterzoete moment logischerwijs koesteren tot in de eeuwigheid. De stunt in het Activum in Hoogeveen galmt voorlopig nog wel eventjes door. Een absoluut hoogtepunt in de clubgeschiedenis. De sterke prestaties in de eredivisie en de aansluitende kampioenspoule bewezen dat de bekerzege niet volledig op toeval berustten. Met een vierde plaats in de reguliere competitie en een vierde plaats in de play-offs gaf de cupwinnaar een onvergetelijk seizoen nog eens extra glans.

Of de boog in sporthal De Kruisboog in de komende volleybaljaargang een heel seizoen gespannen kan blijven staan en de bekerwinnaar structureel kan aanhaken bij de nationale top, mogen trainer Erik Gras en de zijnen komend seizoen onder bewijs stellen. Met een verjongde selectie zet SV Land Taurus de jacht in op de gevestigde orde. 

Van het zevental Bert Sturkenboom, Jelle van Jaarsveld, Tom van den Boogaard, Hans van Westrienen, Jorad de Vries, Thijs Bouwman en Mats Bleeker, waarmee Gras op die gedenkwaardige achttiende februari de bekerfinale startte, haakten vijf spelers af. Passer/loper Van den Boogaard en libero Bleeker bleven als enigen over. Van de selectie van vorig seizoen verlengden ook Hidde Uittenbosch, Flor Polinder en de gebroeders Dylan en Leroy Boerefijn hun verblijf in Houten. Of het toegevoegde jeugdige elan van de nieuwkomers Timo Gras, Rik Damen, Noa Aerts, Tim Noordhoek, Lars Groeneveld, Bram de Winter volstaat om het niveau verder op te krikken, moet blijken. Met de strijd om de Supercup als eerste meetmoment.

Lycurgus
De landskampioen kent met de komst van het Orion-duo Stijn Held en Erik van der Schaaf, Geoffrey van Gent, Steven Ottevanger en de teruggekeerde Chris Voth eveneens de nodige nieuwe gezichten. Met het aanblijven van Wytze Kooistra verzekerde Abiant Lycurgus zich van een brok zekerheid en behield het de extra klasse die op de beslissende momenten het verschil kunnen maken.

De routinier verkeerde geruime tijd in dubio om er nog een jaar aan vast te knopen in Groningen, maar hakte na lang wikken en wegen uiteindelijk toch de knoop door. “Het buitenland leek me zeker nog een keer leuk. Leven in een ander land is de moeite waard, maar dat zou zeker invloed op ons gezin hebben. Uiteindelijk is het hier blijven geworden. Ik heb nog motivatie om door te gaan. Het afgelopen jaar was goed en het lijkt me mooi om de groep, met veel talentvolle spelers te ondersteunen”, vertrouwde Kooistra na zijn contractverlenging toe aan de webredacteur van Lycurgus.

Op 36-jarige leeftijd blijft de ambitie onverminderd groot bij de diagonaal. “We hebben veel kwaliteit met ervaren jongens die al prijzen hebben gepakt en jong talent. Het is een mooie mix. Negen jongens zijn gebleven en het is niet vaak gelukt om zoveel spelers te behouden. Komt bij dat er minder spelersbudget beschikbaar is, waardoor we scherper moesten zijn in onze keuzes. Er is concurrentie op vele posities en dat is alleen maar goed denk ik.”

Competitie
De volgende ontmoeting tussen kampioen en bekerhouder laat trouwens niet lang op zich wachten. Al op zaterdag 13 oktober, op de tweede speeldag van het nieuwe eredivisieseizoen, staan beide teams in Houten wederom tegenover elkaar. 
 

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×