België, topploeg op zoek naar de klik

België, topploeg op zoek naar de klik

Negen dagen nog tot het olympisch kwalificatietoernooi begint in Rotterdam Ahoy en de tweede tegenstander van Oranje stellen we vandaag nader aan je voor. De Belgen openen hun OKT tegen de Verenigde Staten en starten de strijd om een ticket naar de Spelen van Tokio dus met de grootst mogelijke opgave. Daags erna ontmoeten ze Nederland in de 141e ontmoeting tussen beide landen. Wij spraken topspeler en aanvoerder Sam Deroo over zijn ploeg en hun jacht op hun eerste olympische deelname sinds 1968 in Mexico-Stad.

Onze zuiderburen zijn de nummer 12 van de wereldranglijst, maar afgaand op hun prestaties in de European Golden League van dit seizoen zou je dat niet denken. Ze werden in hun poule laatste met slechts een overwinning. Daar is een reden voor, vrijwel alle topspelers kregen rust voor dat eerste internationale toernooi van deze zomer.

“We hebben na het clubseizoen dus twee à drie maanden rust gehad en misschien was die break iets te lang om direct dat goede gevoel terug te vinden. Daar wordt nu vooral aan gewerkt”, vertelt Sam Deroo, de passer/loper van de Belgen die zijn geld verdient bij de Poolse kampioen Zaksa Kedzierzyn-Kozle.

“Op dit moment staan we er nog niet super voor. De oefenwedstrijden verlopen niet heel goed. Dat wil niet zeggen dat we er op het toernooi niet zullen staan. Het is wel duidelijk dat we technisch nog niet zijn waar we moeten zijn. We hebben tegen Frankrijk en Polen gespeeld en alles verloren. We spelen op 1 en 2 augustus nog tegen Italië en we hopen technisch en qua teamplay nog wat op te kunnen krikken.”

België presteert goed tegen Amerika
De Belgen openen het OKT tegen de Verenigde Staten, de nummer 2 van de wereld en recentelijk nog winnaar van het zilver in de Volleyball Nations League. “De Verenigde Staten zijn zeker favoriet. Het is een van de zwaarste ploegen met heel goede spelers. Ik denk dat het wel een beetje moeilijk gaat worden, maar in alle voorbije wedstrijden die we gespeeld hebben tegen de V.S. hebben we toch wel kans gemaakt. Ik denk niet dat het onmogelijk is, maar het is absoluut wel een zware opgave.”

Deroo doelt op de laatste wedstrijden die de Belgen tegen de V.S. speelden. In 2017 wonnen de ‘Red Dragons’ in de groepsfase van het hoogste niveau in de World League met 3-1. Daarbij dient aangetekend te worden dat de V.S. niet op volle oorlogssterkte verscheen. Bram Van Den Dries en Sam Deroo waren toen de grote scoorders. Op het WK van 2014, toen wel alle toppers aanwezig waren, wist Amerika ternauwernood met 3-2 te winnen van de Belgen. Ook in de World League van 2016 werd het 3-2 voor Amerika.

De derby der Lage Landen
De tweede wedstrijd van de Belgen is tegen Oranje, de derby tussen de noorder- en zuiderburen vindt voor de 141e keer plaats. Nederlands leidt in onderlinge ontmoetingen met 74-65. “Natuurlijk zijn het wel heel beladen duels tussen Nederland en België in de voorbije jaren”, geeft Deroo aan. “Waar wij de meeste van hebben gewonnen. Ook al winnen we of verliezen we de eerste wedstrijd van de V.S., zo’n wedstrijd wil je altijd winnen. Al zal de motivatie extra groot zijn als we de eerste wedstrijd ook al weten te winnen.”

Of België voor het eerst sinds 1968 de Spelen haalt zal volgens Deroo lastig worden, toch leeft het enorm in België. “Ik denk dat het een unieke kans is voor ons om ons te kunnen plaatsen.”


Kom de Lange Mannen aanmoedigen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam!

Oranje heeft een olympische droom, en hoopt zich in Rotterdam voor het eerst sinds 2004 weer te plaatsen voor de Olympische Spelen. Het team van bondscoach Roberto Piazza speelt op vrijdag tegen Zuid-Korea, zaterdags tegen België en sluiten op zondag af tegen de Verenigde Staten. Lees op deze pagina hoe je erbij kunt zijn in Rotterdam Ahoy!

Foto: CEV.eu

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×