De Volleybaldames hebben de eerste week van de Nations League met een vierde nederlaag afgesloten. Maar tegen grootmacht China kon de jonge ploeg van bondscoach Felix Koslowski na het 3-1 verlies met opgeheven hoofd van het veld.

Nederland speelde vandaag in Nagoya haar beste wedstrijd van de week. Koslowski koos ervoor om tegen het nog ongeslagen China met setter Van Aalen, Baijens, Timmerman, Marring, Dambrink, Knollema en libero Florien Reesink te beginnen: een Nederlands team met een gemiddelde leeftijd van 21,8 jaar.

Maar de jonge speelsters hadden deze week, ondanks de nederlagen tegen Duitsland, Brazilië en Dominicaanse Republiek, al laten zien uit het goede hout gesneden te zijn.

Ook vandaag viel de pas 21-jarige Nova Marring (foto) op door haar grote aandeel in de aanval van Oranje. Met 21 punten, waaronder vier aces, werd ze onbetwist topscorer aan de kant van TeamNL. Marring, die afgelopen seizoen in de Belgische Liga A tot speelster van het jaar werd gekozen, mag wel de ontdekking van de eerste week Nations League worden genoemd.

Dayce0ewd66ilvntrngr

Blokkerend

In de eerste set ging liet Nederland er geen gras over groeien en gunde het China niet de kans om meer dan drie punten uit te lopen. Na een 21-19 achterstand vochten de Volleybaldames zich zelfs sterk terug. Helaas kon Nederland op twee setpoints (23-24 en 24-25) niet het antwoord op de Chinese aanval vinden en daarna sloeg de meer ervaren Chinese ploeg, dat door de hele wedstrijd heen blokkerend duidelijk de bovenliggende partij was, alsnog toe (27-25).

In de tweede set kwam Nederland vroeg op een voorsprong van vijf punten (2-7) maar werd het op 13-13 weer gelijk. Nu slaagde Oranje er wel in om aan het einde van de set de big points naar zich toe trekken (23-25). Dat was in set drie (25-22) en vier (25-20) te veel gevraagd, waardoor de wedstrijd in een 3-1 nederlaag eindigde.

Bangkok

Nederland keert daardoor zonder overwinning in de eerste week van de Nations League huiswaarts. Half juni wordt het avontuur op dit podium vervolgd met een serie wedstrijden in Hongkong. De kans is groot dat Koslowski dan ook andere speelsters van de longlist meeneemt.