Voor het eerst in hun nog jonge loopbaan hebben Stefan Boermans en Yorick de Groot een toernooi op de World Tour gewonnen. In hun tweede jaar als koppel winnen ze de koebellen die aan de winnaars van Gstaad worden geschonken. In de finale waren ze in drie sets te sterk voor de nummer 3 van de wereld, de Qatarezen Cherif en Ahmed.

Vorig jaar in het door corona overhoopgegooide seizoen wonnen Boermans en De Groot samen elk eredivisietoernooi waaraan ze samen deelnamen. De stap van titels in de Eredivisie naar winst op een viersterrentoernooi in de World Tour is een grote, maar de twee jonge Nederlanders (26 en 21) hebben die in minder dan een jaar tijd gezet.

De voorbode was al goed, ze pakten twee vijfde en een negende plaats op de World Tour en tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Den Haag toonden ze de wereld waartoe ze in staat zijn met een tweede plaats.

Deze week in Gstaad overtrof alle verwachtingen. In de poule op woensdag versloegen ze Cherif Younousse en Ahmed Tijan al in drie sets, in de finale deden ze dat kunstje nog een dunnetjes over.

Set 1
Na een gelijk opgaande strijd tot 8-8 forceerden Boermans en De Groot een gat. Een killblock van Boermans was het eerste van vier punten op rij. Dat gat behielden ze tot het setpoint bij 20-15. De zenuwen bleken nog niet geheel onder controle, want de Qatarezen kwamen terug tot 20-20. Op het zevende setpoint was het uiteindelijk raak voor de mannen van Beachvolleybal Team Nederland toen Cherif de bal in het net speelde.

Set 2
In het tweede bedrijf moesten de Nederlandse mannen vechten vanuit achterstand. Ze kwamen steeds net niet langszij bij de Qatarezen. Op 20-19 leken Boermans en De Groot de stand gelijk te trekken, maar een challenge wees uit dat Yorick de Groot het net had geraakt.

Set 3
Zoals het jonge Nederlandse duo al vaker had laten zien, bleven ze rustig in een kolkende zee van beachvolleybalfans in Gstaad. Overtuigd van eigen kunnen bleven ze Cherif en Ahmed bestoken, Yorick de Groot sloeg een ace om er 5-2 van te maken en Boermans zette nog maar eens een niet te passeren blok om er 10-6 van te maken. De Groot zorgde voor het matchpoint bij 14-10, dat na een lange rally direct werd verzilverd toen Cherif de bal niet meer over het net kreeg.

In Gstaad waren Stefan Boermans en Yorick de Groot voor het eerst direct toegelaten tot het hoofdtoernooi en ze hebben een prachtige serie overwinningen neergezet. Zes wedstrijden op rij gewonnen en daarmee de eerste titel op de World Tour. Ze pakken 800 punten voor de wereldranglijst en verdienen $ 20.000.

Na afloop dankte Stefan Boermans de toeschouwers in vloeiend Duits voor hun steun. Yorick de Groot vertelde dat ze vooral hun eigen spel bleven spelen, vertrouwen houden in wat ze zelf kunnen. Op de vraag wat de mannen met de traditionele Zwitserse koebellen gaan doen zei Boermans: “Eerst maar eens in handen hebben, dan bedenkt ik wat ik ermee ga doen. Misschien ga ik er wel mee slapen.”

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn