Bondscoach Hans Mater: “We hebben de doelstelling niet gehaald”

Bondscoach Hans Mater: “We hebben de doelstelling niet gehaald”

Het Nederlands mannen zitvolleybalteam bleef tijdens het wereldkampioenschap in eigen land ver weg van de doelstelling. Een plek rond de top-8 is duidelijk niet gehaald; Oranje eindigde op een teleurstellende elfde plaats.

Slechts twee wedstrijden werden gewonnen door de manschappen van bondscoach Hans Mater. Na het openingsduel in Venlo (Rwanda werd met 3-1 verslagen) moest Nederland wachten tot het laatste optreden. In Sportcampus Zuiderpark in Den Haag werd Polen verslagen met 3-0 (setstanden: 28-26, 25-21, 26-24) en eindigde Nederland op de elfde plaats.

Mater: “We hebben het WK goed afgesloten. Ons spelniveau was een stuk beter dan tegen Kazachstan. De pass kwam beter aan, je zag dat bij ons de druk van de ketel was. Iedereen heeft lekker gespeeld.”

Spelen in een theater (Maaspoort, Venlo en Parktheater, Eindhoven) vond Mater leuk en bijzonder. “Het is eens iets anders dan in een sporthal spelen. Leuk dat het een keer uitgeprobeerd is.”

Met winst op Polen en dus met een positief gevoel afscheid nemen van het WK kon niet verhullen dat de prestaties achtergebleven waren. “Het had te maken met de druk op het team op momenten dat het moet gebeuren, zoals het cruciale duel tegen de Verenigde Staten. Bij winst waren we naar de kruisfinales gegaan, maar we verloren en speelden voor de plaatsen 9 tot en met 12. Maar spelers gingen andere dingen doen, dan we afgesproken hadden.” ‘Volleyballen kunnen ze wel, maar nog niet met de spanning’, aldus de bondscoach.

Het mentale deel is belangrijk, weet Mater. Het is een onderdeel van het teamproces. Nu ligt de focus weer op de toekomst. Het Nederlands team gaat op zoektocht naar nieuwe spelers. “Liefst iemand van 1.90 meter. We hebben gewoon power nodig. En spelers met een beenamputatie, want dan word je volgens de geldende classificatie ‘zwart’ gekeurd. De eisen zijn strenger geworden, niet alleen wij maar meerdere landen hebben daar dit WK hinder van ondervonden.”

Achter de huidige groep spelers hebben zich nieuwe spelers gemeld om ooit de stap richting Oranje te zetten. Initiatieven om aanwas voor zitvolleybal zijn in gang gezet in plaatsen als Eindhoven, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Enschede. Het eerstvolgende grote evenement voor de mannenploeg wordt het EK in Hongarije (13-22 juli 2019).

Foto: World ParaVolley

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×