Na het landskampioenschap hebben de zitvolleyballers van F.D.S uit Sneek ook de nationale beker gewonnen. De Friese eredivisionist voltooide afgelopen weekeinde in eigen huis de ‘dubbel’.

Enkele weken terug werd F.D.S. voor het eerst in de historie landskampioen. Maar daarmee was de koek voor dit seizoen nog niet op. Voor eigen publiek kroonde de ploeg zich zaterdag ook nog eens tot bekerwinnaar.

Favoriet

Aan het nationale bekertoernooi deden zes eredivisieteams mee, plus de kampioen van de eerste divisie: het tweede team van F.D.S. Op voorhand leken F.D.S. en de nummer twee uit de eredivisie, VAMOS, de gedoodverfde kandidaten voor de finale. De ploeg uit Mill had de twee voorgaande edities gewonnen.

Gelijk op

Ondanks dat die twee teams in de poulefase onverwachte steekjes lieten vallen, stonden ze uiteindelijk toch tegenover elkaar in de finale. De eerste set ging met 25-21 naar F.D.S., de tweede met 27-25 naar VAMOS. Ook in de beslissende derde set gaven de teams elkaar weinig toe. Uiteindelijk trokken de Friezen aan het langste eind: 15-11.

Rust bewaren

"Heerlijk en fantastisch", reageerde de winnende coach Edwin van den Boek. "Zeker voor een ploeg die nog maar kort bij elkaar is." Dat de finale geen ploeg met overmacht kende, lag volgens Van den Broek aan een gebrek aan scherpte. "En toch ook aan het feit dat juist deze twee ploegen tegen elkaar speelden. Het bleef dicht bij elkaar, waardoor het voor ons ook een lastige pot werd."

Uiteindelijk gaf volgens Van den Broek de 'rust' bij zijn ploeg de doorslag. "We kunnen, ook als het even minder gaat, de rust bewaren en blijven scoren. Niemand heeft bij ons het gevoel dat we gaan verliezen. Daardoor is er ook niet veel nodig om de boel weer op scherp te zetten."

Voor de ‘reserves’ van F.D.S. was er nog een eervolle vermelding. De eerstedivisionist eindigde nog boven de eredivisionisten Avior en Zaanstad.

FDS zitvolleybal 1

Eindstand:

1. F.D.S. 1
2. VAMOS
3. Spaarnestad
4. Allvo
5. F.D.S. 2
6. Avior
7. Zaanstad

Foto: Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn