De TeamNL Zitvolleybal heren hebben de Bronze Nations League op hun naam geschreven. Tijdens het driedaagse toernooi in Caen werd in vijf wedstrijden slechts een set afgestaan. De winst is een mooie opsteker voor heren.

Aan de Bronze Nations League in Caen deden in totaal vijf teams mee. Naast de TeamNL Zitvolleybal heren verschenen: Estland, Georgië, Tsjechië en gastland Frankrijk aan de start.

Toernooiopzet

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 december stonden de poulewedstrijden op het programma. Op zondag 3 december – de slotdag van het toernooi – worden de prijzen verdeeld.

Poulefase

De TeamNL Zitvolleybal heren begonnen de Bronze Nations League op vrijdag tegen Estland. In de openingswedstrijd had Nederland weliswaar het betere van het spel, maar waren tegelijkertijd ook de zenuwen zichtbaar. Na winst in de eerste twee sets, werd de derde set bij Estland ingeleverd. In de vierde set werd orde op zaken gesteld door de ploeg van bondscoach Alfred Oonk.

Een aantal uur later stond alweer de tweede poulewedstrijd op het programma. Tegen Georgië – de nummer 36 van de wereldranglijst – domineerde Nederland de gehele wedstrijd. In geen van de drie sets wist Georgië meer dan 15 punten te maken.

Op zaterdag vervolgden de TeamNL Zitvolleybal heren de poulefase tegen gastland Frankrijk. De nummer 38 van de wereldranglijst werd door Nederland in de eerste set weggeblazen (25-13). In de tweede en derde set kwam Frankrijk weliswaar wat dichterbij, maar spannend werd het nooit. Dankzij de overwinning op Frankrijk was Nederland verzekerd van een plek in de finale.

Desondanks moest zaterdagavond nog de laatste poulewedstrijd worden gespeeld. Tegen Tsjechië – dat op de wereldranglijst staat ingeklemd tussen Georgië en Frankrijk. Nederland schoot opnieuw uit de startblokken. In de tweede set had Nederland wat meer problemen. Drie Tsjechische setpoints moesten worden weggewerkt om tot setwinst te komen. Daarna was het verzet van de nummer 37 van de wereldranglijst gebroken.

Finale

Zondag (3 december) stond de finale op het programma. De finale was een herhaling van de openingswedstrijd. Waar Nederland in de eerste wedstrijd van het toernooi nog met zenuwen kampte, was daar in de finale geen sprake van. Estland had in drie sets geen schijn van kans.

Na vijf wedstrijden – waarin slechts een set werd afgestaan – eindigen de TeamNL Zivolleybal heren op het hoogste schavot. De winst in de Bronze Nations League strookt met de ambities van Nederland. Tijdens de Paralympische Spelen in Los Angeles (2028) wil Nederland van de partij zijn.

Uitslagen

WedstrijdUitslag
Nederland - Estland3-1 (25-21, 25-17, 25-27, 25-20)
Nederland - Georgië3-0 (25-15, 25-12, 25-13)
Nederland - Frankrijk3-0 (25-13, 25-17, 25-20)
Nederland - Tsjechië
3-0 (25-14, 29-27, 25-16)
Finale
Nederland-Estland
3-0 (25-16, 25-13, 25-7)


Reactie Robin van Damme

Libero Robin van Damme kijkt terug op een geweldig toernooi met een fantastische afsluiting:

‘De finale was geweldig om mee te mogen maken. Het is mijn eerste toernooiwinst ooit. Ik was blij met onze focus in de finale. Na ongeveer tien punten in de eerste set viel de spanning van ons af en kon het genieten beginnen. Ik ben enorm trots op iedereen binnen ons team!’

Troostfinale

De wedstrijd om de bronzen medaille werd gewonnen door gastland Frankrijk. Na een spannende wedstrijd – waarbij de setstanden dicht bij elkaar lagen – moest Georgië het onderspit delven.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn