De strijd om de landstitel is nog niet gestreden. Booleans/VV Utrecht is erin geslaagd een beslissend duel af te dwingen. De ploeg van Ali Moghadassian won vandaag de vierde play-off wedstrijd met 3-2 (25-19, 25-22, 24-26, 23-25, 15-12) van Friso Sneek. De beslissende wedstrijd wordt zondag 14 mei gespeeld in Sneek.

Opstellingen
Coach Ali Moghadassian van Booleans/VV Utrecht begon met Ana Rekar (spelverdeler), Iris Reinders (diagonaal), Marly Bak en Carla Mulli (passer/lopers), Denise de Kant en Lisa Kersten (middens), Susanne Kos (libero).

Bij Friso Sneek begon coach Harry van den Brink met Nynke Oud (spelverdeler), Anlène van der Meer (diagonaal), Britt Scheurs en Anniek Siebring (passer/lopers), Rixt van der Wal en Lisan Siemonsma (middens) en Rixt Scholten (libero).

RH20965901
RH2094120 Motion
20230507 utr sne RH20419400
RH2080310 Standard
RH1081610 Motion

Veel Sneekse volleybalsupporters waren zondag afgereisd naar Utrecht, waar het vierde duel om de landstitel gespeeld werd. Friso Sneek had een 2-1 voorsprong in de best-of-five serie en was daarmee nog één overwinning verwijderd van het landskampioenschap. Booleans/VV Utrecht begon sterk aan deze ‘must win’-wedstrijd. Na een goede servicereeks van De Kant had de ploeg een 12-5 voorsprong te pakken, waarna de set zonder problemen werd uitgespeeld. Een ace van Mulli gaf de thuisploeg zeven setpunten, waarvan Bak de derde verzilverde: 25-19.

Libero Sjanet Wijnia en diagonaal Rosa Entius, die in de loop van de eerste set voor Sneek in het veld waren gekomen, mochten in de tweede set blijven staan. Utrecht pakte al snel twee punten voorsprong en na een fout van Sneek was het verschil vier punten: 13-9. De thuisploeg bereikte de twintig punten (20-16) via een driemeteraanval van Bjorna Gras, die ter versterking van de passlinie in het veld was gekomen. De veel scorende Reinders maakte het een-na-laatste punt voor Utrecht (24-20). Sneek wist via Van der Wal en Scheurs nog twee setpunten weg te werken, maar bij de derde mogelijkheid maakte Kersten het af voor haar ploeg: 25-22.

Sneek kende een betere start in set drie, waarin de ploeg onder aanvoering van Rixt van der Wal uitliep naar 8-12. Utrecht trok op 14-14 de stand weer gelijk, waarna met punten van Bak, Gras en Reinders uitgelopen werd naar 18-14. Er kwam een einde aan de reeks dankzij een aanvalspunt van Siebring, die ook in de daaropvolgende rallies een belangrijke rol speelde. Ze maakte het 17de en 18de punt voor haar ploeg en na een aanvalsfout van Bak stonden de Friezinnen weer op gelijke hoogte: 19-19. In de slotfase was het vervolgens stuivertje wisselen, totdat Siemonsma er met een blok een einde aan maakte: 24-26.

In de vierde set pakte Sneek de leiding door bij een stand van 9-9 drie punten op rij te scoren. Utrecht wist het gat bij 18-18 weer te dichten, maar de sterk spelende Van der Wal zorgde ervoor dat het voordeel aan de kant van Sneek bleef. Na een doortikbal van Oud en een ace van Entius was het verschil opnieuw drie punten: 18-21. Utrecht levelde op 23-23 weer, maar met twee opeenvolgende punten dwongen de Friezinnen een vijfde set af.

Een ace van Rekar gaf Utrecht in de vijfde set een 4-2 voorsprong, waarop Van den Brink direct een time-out aanvroeg. Onder aanvoering van Pasterkamp en Bak liep de thuisploeg uit naar 12-9, waarna een tweede time-out van Sneek volgde. Reinders bracht Utrecht even later op setpunt (14-11) en maakte het twee punten later zelf af: 15-12.

Het beslissende duel om de landstitel wordt zondag 14 mei om 15.30 uur gespeeld in Sneek. Kaarten voor de wedstrijd zijn binnenkort verkrijgbaar via de website van VC Sneek.

Booleans/VV Utrecht - Friso Sneek 3-2 (25-19, 25-22, 24-26, 23-25, 15-12)